SEO checklist voor copywriting
Als je denkt aan eenĀ SEOĀ Checklist voor copywriting, denk je misschien aan ellenlange SEO lijsten met optimalisaties die je kan doen op websites. In dit artikel kiezen we bewust om enkel te focussen op deĀ belangrijkste SEO checklistĀ items die je nodig hebt om:
- Krachtige teksten te schrijven voor zoekmachines.
- Teksten te bouwen die ook de lezers sterk bekoren.
In de SEO checklist zal je twee zaken naar voren zien komen: optimalisaties die belangrijk zijn voorĀ zoekmachinesĀ (technische SEO) en optimalisaties die belangrijk zijn voorĀ mensen: de websitebezoekers en lezers van je content dus (content SEO).
VaramediaĀ heeft ruime ervaring metĀ zoekmachine optimalisatieĀ en helpt je graag verder met het hoger krijgen van je website in Google.
1. Optimaliseer je (hoofd)titels
Het Google algoritme bepaalt het hoofdonderwerp van je webpagina op basis van deĀ H1-titeltagĀ die de crawler kan ontdekken. De H-tags zijn standaard in HTML-editors zoals alle CMS-systemen (WordPress, Drupal, Wix, enzovoort) aanbieden.
Zorg er dus voor dat de hoofdtitel van je pagina een H1-titeltag heeft.
Is deze H1-titeltag veel te groot naar je smaak? Je kan de grootte van je H-tags wijzigen in de instellingen van je Content Management System (CMS). De instellingen verschillen van CMS tot CMS.
Gebruik hiervoor Google en zoek bijvoorbeeld: “Change size H1 title tag in [Naam CMS]. Voor Wix krijg je dan dit resultaat, om een voorbeeld te geven:Ā Customizing an Existing H1 Tag.
Verder is het belangrijk dat jeĀ hoofdzoekwoord in je H1-tag te vinden is. Dat hoofdzoekwoord staat liefst zo dicht mogelijk tegen het begin van je titel.
Kijk als voorbeeld naar de titel van deze pagina:Ā SEO Checklist voor Copywriting. Het hoofdonderwerp van deze pagina, de SEO Checklists, staat helemaal vooraan in de H1-titel.
2. Optimaliseer je tussentitels
Tussentitels zorgen voor een meerĀ leesbare tekstĀ maar dienen ook een SEO-functie: het wordt aanbevolen om minimum in ƩƩn tussentitel ook het SEO-zoekwoord te laten voorkomen.Ā
Niet alle tussentitels zijn H2
Je tussentitels moeten ook een H-tag hebben. In de praktijk zijn tussentitels van subonderwerpen vaak H2; de titel van deze tweede SEO-checklist tip is bijvoorbeeld ook in H2. Het titeltje van deze paragraaf is dan weer een H3 omdat dit een subsubonderwerp is.
Je kan ontdekken welke H-tag een titel heeft door op een webpagina de muis over de titel te bewegen en vervolgens via de rechtermuisknop op ‘Inspecteren‘ te klikken. Daarna kan je de onderliggende HTML-structuur van deze titel zien waar je duidelijk zal zien welke H-tag de bewuste titel al dan niet heeft. Hieronder zie je een korte samenvatting van hoe deze stappen eruit zien.

3. Schrijf langere (en betere) SEO-teksten dan wat al bestaat
Wie de langste artikels heeft, zal vaak ook bovenaan in Google staan als “meest relevant zoekresultaat“. Maar denk hierbij niet dat je zomaar wat tekst mag samen gooien en hiermee de race zult winnen. De kwaliteit van je (lange) artikel is minstens even belangrijk als de lengte ervan.
Google kijkt namelijk ook naar andere parameters zoals: blijven de mensen lang in een Sessie op de webpagina om het artikel te lezen? Scrollen ze diep naar beneden? Klikken ze door in items op de webpagina of klikken ze nergens op?
Bovenstaande vragen stelt Google zichzelf voortdurend bij het evalueren van de SEO-kwaliteit van een artikel.Ā
En daarnaast, ja, telt ook deĀ lengteĀ van je artikel. Als je echt als meest relevant zoekresultaat wilt gevonden worden, zal je artikel meer volume moeten hebben dan wat al bestaat. Dit type pagina’s wordt soms ook welĀ Pillar PagesĀ ofĀ Skyscraper PagesĀ genoemd.
Lees hier meer over op dit artikel van Ahrefs:Ā How to Execute the Skyscraper Technique (and Get Results)
SEO-tip: doe een Google-zoekopdracht op het zoekwoord waarop je wilt ranken met een artikel. Neem het eerste organische zoekresultaat waarmee je in concurrentie staat en kopieer de URL.Ā Plak deze URL inĀ deze veelgebruikte Word Count ToolĀ en ontdek onmiddellijk het resultaat. De tool geeft je het precieze aantal woorden dat jij op z’n minst moet evenaren of liefst zelfs overtreffen.
Wil je een versnelling hoger schakelen en nog sneller resultaten halen?Ā Besteed je SEO dan uitĀ aan onzeĀ SEO specialistenĀ die in no-time een groot rendement halen. Wij werken altijd metĀ SEO-conversietrackingĀ waarbij we dus zwart op wit het rendement opvolgen. Geen blackbox!
4. Schrijf unieke content
Zorg dat wat je opschrijft nog niet eerder is gepubliceerd online. Natuurlijk mag je wel parafraseren, maar kopieer en plak liefst geen gehele delen van artikels of online bronnen.Ā
Gebruik de toolĀ CopyScapeĀ om een pagina op je website te analyseren op Duplicate Content exact zoals een zoekmachine als Google dit ook doet.Ā
5. Gebruik afbeeldingen
Een tekst wordt meer leesbaar door de teksten af te wisselen metĀ aantrekkelijke afbeeldingen.
Geef deze afbeeldingen bij voorkeur ook de titel van je SEO-titel alvorens ze in je CMS in te laden.
Tot slot helpt het ook om eenĀ alt-text of alternatieve tekst toe te voegen bij elke afbeelding. In elk CMS is hiervoor normaal gezien een tekstveld gereserveerd, zoals je hieronder ziet op de screenshot van de backend van een WordPress-afbeelding.Ā
Zowel de titel van je afbeelding (op basis waarvan de afbeelding-url wordt gemaakt) als de alternatieve tekst geven Google extra contextuele signalen over het onderwerp van je pagina. Hoe meer dergelijke signalen je Google geeft, hoe beter.
SEO Consultant nodig?Ā
Via dit formulier treed je rechtstreeks in contact met ons. Stel je vraag over SEO rechtstreeks aan eenĀ SEO expert. Het eerste advies isĀ altijd gratis. Zou je ook graag eenĀ SEO AuditĀ willen ontvangen? Dit is een gratis service voor onze leads. Laat dit dan even weten in het formulier of vraag deze Audit aan via het menu op de website!
