Hoe pak je zoekmachine optimalisatie aan?
Wat is zoekmachine optimalisatie en hoe kan je dit toepassen om hoger in Google te komen? Op deze vraag bieden we een antwoord op deze pagina!
Dit artikel is voor iedereen die zoekt naar nieuwe manieren om hoger in Google te komen met zoekmachine optimalisatie. Ben je dus ambitieus in Google en wil je graag hoger klimmen in de zoekresultaten op belangrijke zoekwoorden? Lees dan zeker verder.
Search Engine Optimization (SEO) is een heel gekend begrip in digitale marketing. Het betekent letterlijk:
Het optimaliseren van websites voor meer vindbaarheid in zoekmachines zoals Google of Bing.
De reden waarom je bovenaan zou willen staan is natuurlijk duidelijk: hoe meer vindbaar je website wordt, hoe meer conversies er zijn en hoe meer omzet je bedrijf maakt.
Mysterie versus wetenschap
Rond zoekmachines hangt een mist van mysterie: Google noch Bing laten helemaal in hun kaarten kijken over hoe je precies bovenaan de zoekresultaten komt.
Van veel optimalisaties is geweten welke deze zijn. Van andere optimalisaties weet mogelijks zelfs niemand welke deze zijn. Eén feit is zeker: op nummer 1 komen in Google is behoorlijk moeilijk, zeker voor competitieve zoektermen.
De 21 belangrijkste rankingfactoren voor hoger in Google te komen
Hieronder lijsten we alle rankingfactoren op van zoekmachinemarketing die geweten zijn om hoger in Google te komen. Voor meer informatie: lees zeker ook de blog van Brian Dean over hoe je beter gevonden wordt in Google.
1. Domein ouderdom
2. Zoekwoord komt voor in je domeinnaam
De domeinnaam ‘Efteling.nl’ rankt op het zoekwoord ‘Efteling’. De domeinnaam ‘Bellewaerde.be’ rankt het best op het zoekwoord ‘Bellewaerde‘. De zoekterm zit namelijk expliciet in de domeinnaam.
3. Domein historiek heeft een grote impact op de zoekmachine optimalisatie
De historiek van een domeinnaam kan meegedragen worden. Als een domeinnaam een slechte reputatie heeft, kan deze slechte reputatie mee overgaan naar bijvoorbeeld de nieuwe domeinnaameigenaar.
4. 'Exact match' domeinnaam
Een Exact Match domeinnaam is een positief ranking signaal indien de achterliggende website ook kwalitatief is. Indien niet, zal Google deze website – ondanks de exacte match – toch niet hoog doen positioneren.
5. Gepenaliseerde 'WhoIs' Eigenaar
Indien iemand door Google een straf heeft gekregen wegens spammy gedrag, zal Google de andere websites van deze persoon ook herbekijken op basis van de Whois eigenaarsgegevens.
6. Domein met een TLD van je eigen land
Wil je met een website ranken in België? Zorg dan voor een domeinnaam met liefst een .be Top Level Domain (TLD)!
7. Zoekwoorden in de H-tags
H-Tags zijn een belangrijke On-page SEO parameter. Het is belangrijk dat je hoofdonderwerp minstens 1 keer voorkomt in je H1-titel en in één van je H2-titels.
8. Plaats je hoofdzoekwoord vooraan in je titels
Volgens Moz heeft het gebruiken van een titel tag een positief effect op je zoekmachine optimalisatie prestaties!
9. Gebruik Meta Omschrijvingen voor een betere CTR
De Meta omschrijving heeft volgens Google geen directe impact op je zoekmachinepositionering maar leidt wel tot een betere Click-Through-Rate. Een hogere CTR leidt dan weer tot een betere SEO. Dus indirect zijn Meta Omschrijvingen wel belangrijk voor je optimalisatie in zoekmachines!
10. Zoekwoord Densiteit
Zoekwoord Densiteit slaat op de procentuele hoeveelheid van een zoekwoord in een tekst. Hoe hoger dat percentage, hoe groter de kans volgens Google is dat deze tekst over dit zoekwoord gaat. Hoe Google deze berekening doet, lees je hier. Anderzijds mag je hier niet mee overdrijven. Een Zoekwoorddensiteit van 2,5 procent wordt aangenomen als gezond.
11. Content lengte
De lengte van je artikel heeft ook een impact op hoe relevant Google jouw pagina ziet. Hierbij is het belangrijk dat je ook eens kijkt naar de lengte van concurrerende artikels op je doelzoekwoord. Gebruik de tool Copyscape.com om te berekenen hoeveel woorden je concurrenten hebben op hun pagina. Vervolgens moet je aan de slag gaan om een artikel te leveren dat minstens even lang of langer is!
Tip: in dit artikel van CourseForme worden de 8 bekendste Plagiaat tools voor SEO met elkaar vergeleken inclusief Copyscape.
12. Inhoudstafel
Een inhoudstafel helpt Google om je inhoud beter te begrijpen.
13. Latent Semantic Indexing (LSI) helpt Google je pagina beter te begrijpen
Wie ‘Porsche’ hoort, denkt aan ‘auto’, niet? Of wie aan ‘auto’ denkt, denkt misschien aan ‘Porsche’? Deze woorden zijn LSI-woorden van elkaar: fysiek lijken zij niet op elkaar (het zijn geen synoniemen) maar toch geven ze betekenis aan elkaar. Het gebruik van LSI-zoekwoorden is heel belangrijk in zoekmachine optimalisatie.
14. Paginadiepte voor betere zoekmachine optimalisatie
Er is een gekend verband tussen paginadiepte en zoekmachineoptimalisatie. Pagina’s die één onderwerp vanuit één standpunt belichten, delven het onderspit tegen pagina’s die één onderwerp vanuit meerdere standpunten belichten.
15. Pagina laadsnelheid / website laadsnelheid
Hoe trager een website laadt, hoe groter de negatieve impact op SEO wordt.
16. Duplicate content
Duplicate content (dubbele content) heeft geen gewicht in zoekmachines. Je moet originele content brengen die nergens anders te vinden is. Als je dit toch publiceert, zal Google je niet straffen maar zal deze pagina simpelweg niet getoond worden in de zoekresultaten.
17. Afbeeldingen helpen optimaliseren voor zoekmachines
Zorg dat je afbeeldingen de juiste naam en alt-tekst krijgen. Dit geeft belangrijke signalen aan Google.
18. Content ouderdom
Hoe jonger je content, hoe groter de kans dat Google je hogerop in de zoekresultaten toont. Dit noemt ook wel content recency.
19. Leg links naar externe websites
Links leggen naar externe websites met hoge autoriteit geeft vertrouwenssignalen aan Google volgens deze studie.
20. Responsiviteit voor Mobiel en Tablet
Websites worden tegenwoordig gecrawled door de Mobiele Googlebot. Google bezoekt je website dus met een fictief mobiel toestel en kijkt naar hoe je website eruit ziet. Een topprestatie op mobiele toestellen is daarom belangrijk voor zoekmachines!
21. Interne linking hiërarchie
Je content moet een goede interne linking hebben met duidelijke hiërarchie. Elke pagina heeft hierbij best een eigen categorie en deze hebben allemaal een toppagina waarnaar gelinkt moet worden in elk artikel.
Wil jij je website hoger laten ranken in Google? Contacteer ons!
SEO conversietracking staat bij ons centraal
Een zoekmachine optimalisatie specialist hoort niet tevreden te zijn met alleen maar een toename in kliks of weergaven.
Natuurlijk zijn kliks en weergaven leuk. Maar deze betalen helaas de rekeningen niet. Daarom moet je in SEO ook vooral de conversies als leidraad gebruiken.
Wat wel de rekeningen betaalt, zijn dus echte conversies in de vorm van sales en leads die zuiver via zoekmachines zijn binnengekomen.
Vandaar start onze samenwerking altijd met het allerbelangrijkste: we stellen de conversietracking helemaal op punt voor het meten van conversies via zoekmachines. Alleen zo kunnen onze resultaten objectief worden gemeten en kan jullie bedrijf de digitale marketing verder opschalen op een datagedreven manier.
Eén van onze kenmerken als zoekmachine marketing bureau is het uitgebreid KPI Dashboard via Google DataStudio dat we delen met jullie. Hierin wordt al ons SEO-werk transparant geregistreerd.
En natuurlijk bezorgen we elke week, twee weken of maand een PDF-rapport van deze evoluties. De conversies zwart op wit op papier.