Varamedia

SEO voor apps: App Store optimization (ASO)

Met SEO voor apps kan je de Google Play Store en de Apple App Store gevoelig doen stijgen in de organische zoekresultaten.

De vraag bij velen is natuurlijk: kan je SEO-strategieën toepassen op Apps en welke SEO-technieken werken het best voor de hoogste positie in de App Stores?In dit artikel vertelt Varamedia concreet wat je moet weten voor SEO voor App Stores.

Deel dit

Waarom App Search Optimization (ASO)

van groot belang is

Top of Search is Top of Mind. Met deze slogan tracht Apple je met haar AppSearch Programma te overtuigen om te betalen voor een premium positie bovenaan de App Store Zoekresultaten. Een premium positie in de App Store is met andere woorden dus veel geld waard. Daarom is ASO via een gespecialiseerd zoekmachine marketing bureau dus van groot belang: Waarom zou je betalen voor zo’n plekje als je deze positie ook kan proberen bereiken met SEO voor Apps

Doelstelling bij ASO

App Store Optimization, de officiële naam van SEO voor apps, is het optimaliseren van een applicatie zodat deze maximale zichtbaarheid krijgt in de App Store wanneer gebruikers Zoeken of Verkennen. Het doel hierbij is meer organische downloads te verkrijgen en ook de cost-per-download te verlagen. 

Doelstelling bij SEO

SEO is net als ASO ook een optimalisatieproces waarbij de marketeer de hoeveelheid en kwaliteit van webverkeer via Google of Bing wilt verhogen. Hierbij heeft de SEO expert als doel om meer conversies via organisch zoeken te genereren. 

SEO voor Apps

SEO factoren voor Apps

Hieronder lijsten we alle factoren op die belangrijk zijn voor SEO in Mobiele Applicaties in de Google Play Store en de Apple Store.

Bekijk trouwens ook een volledige infografiek van TheTool.io (by App Radar) via deze link

Tip: gebruik de ASO template via deze link om de juiste titels en omschrijvingen voor je app te vinden (zie screenshot hieronder). Maak vervolgens een kopie van de template voor jezelf, vraag geen toegang of wij krijgen hiervan telkens een e-mail melding. Nadat je je eigen kopie hebt opgeslagen, kan je deze template gebruiken om je SEO voor Applicaties te organiseren. Hierbij kan je bijzonder gestructureerd tewerk gaan en bespaar je heel veel tijd.

5 tips voor een geoptimaliseerde SEO voor Apps

1: Zorg voor een goede Titel!

In Google Play mag je titel 50 karakters bevatten en in de App Store mag je titel slechts 30 karakters bevatten. Meestal bevat de titel de naam van je app of bedrijf, eventueel is er ook een belangrijk zoekwoord in verwerkt.

2: Zorg voor een goede Ondertitel

In de App Store kan je een ondertitel toevoegen waarin je natuurlijk ook belangrijke zoekwoorden kan stoppen. Deze functie is in de Google Play Store niet aanwezig.

3: ZORG VOOR EEN VOLLEDIGE BESCHRIJVING

Je krijgt zowel bij Google als bij Apple niet minder dan 4000 karakters om je verhaal te vertellen. Gebruik deze ruimte om je app goed in te omschrijven met zoveel mogelijk belangrijke zoekwoorden. 

4: JE SCREENSHOTS ZIJN IMMENS BELANGRIJK

Mensen downloaden een app op basis van de titel, de omschrijving en… de kwaliteit van de screenshots. Zorg dus voor aantrekkelijke afbeeldingen van hoe de app-omgeving eruit ziet. Gebruik tools als AppLaunchpad om screenshots te genereren. Lees deze blog over App Screenshot Makers om de beste tools te ontdekken die je hiermee kunnen helpen.

5: KIES DE JUISTE ZOEKWOORDEN

SEO voor Apps heb je niet helemaal in de hand: je ranking wordt mede bepaald door de hoeveelheid installaties op zoekwoord die je kreeg. In de App Store van Apple kan je enkele zoekwoorden ingeven met een maximum van 100 karakters (zie de template die we meegeven hierboven).

De hoeveelheid App Downloads die je krijgt, bepaalt sterk hoe goed je SEO in de App Store zal scoren. Je moet met andere woorden zorgen voor zoveel mogelijk downloads. Bekijk daarom zeker de video van AppRadar hieronder waarin je tal van bruikbare tips vindt om de Conversieratio van je App Downloads te verhogen.

Wist je dat je Mobiele App een publieke URL heeft op apple.com / google.com en dat deze URL is geïndexeerd in Google in het mobiele web?

Nuttige links over SEO in de App Stores:

SEO Consultant nodig? 

Via dit formulier treed je rechtstreeks in contact met ons. Stel je vraag over SEO rechtstreeks aan een SEO expert. Het eerste advies is altijd gratis. Zou je ook graag een SEO Audit willen ontvangen? Dit is een gratis service voor onze leads. Laat dit dan even weten in het formulier of vraag deze audit aan via het menu op de website!

Ja, ik zoek een SEO specialist. Wat nu?

Wil je weten hoe je website naar positie 1 kan gaan in Google met SEO of S​​EA? Wil je je omzet sterk verhogen, veel meer leads ​​genereren via je website of veel meer e-commerce transacties krijgen via organisch zoekverkeer? Contacteer ons dan! Als SEO consu​​ltant werkt Varamedia samen met verschillende copywriters, heeft Varamedia een netwerk van meer dan 150 SEO websites en bieden wij een all-in service waarbij we alle marketingspecialisaties combineren:

SEO voor Apps

Gratis SEO marketing audit

Zoek je een marketing freelancer maar wil je liever eerst weten wat je precies nodig hebt? Misschien voel je wel dat je momenteel kansen laat liggen met je bedrijf… Maar kan je niet precies definiëren wat er precies mank loopt. Via deze gratis marketing audit  maken wij een volledige analyse van je huidige website en je digitale marketing. Inbegrepen is ook een concurrentieanalyse. Benieuwd naar wat er allemaal kan verbeteren? Klik op de knop op te starten.

100%

Gratis en vrijblijvend eerste advies: je zit nergens aan vast, integendeel! 

95%

Van de bedrijven die een Online Marketing audit aanvragen groeit zichtbaar.

100%

Varamedia is een marketing agency gespecialiseerd in leadgeneratie.

Hoeveel kost een ASO Consultant?

Sommige Freelance ASO Consultants werken met vaste tarieven die variëren met de grootte van de opdracht. De meeste consultants hebben een dagtarief dat soms wordt teruggerekend naar een uurtarief. Andere freelance ASO’ers werken dan weer op projectbasis (zoals Varamedia). Dat heeft als groot voordeel dat de kosten sterk gecontroleerd blijven. Dat betekent dus: maximale opbrengen via nieuwe instroom van leads en salestransacties en minimale kosten voor je SEO bureau: een win-win!

Je doet er goed aan om meerdere App Store Optimization specialisten met elkaar te vergelijken. Zo vergelijk je hun dienstverlening en tarieven.

Tip: vraag enkele consultants om een SEO Audit uit te voeren! Dat is meestal gratis, tenminste bij de SEO Consultants die je aanvraag serieus nemen… Want hoe anders kan men offerte maken als de expert niet eerste een audit doen van de huidige SEO-situatie? 

Wil je zelf een ASO/SEO freelancer of SEO consultancy inhuren? Bespreek jouw project vrijblijvend met Varamedia!

rendement varamedia

Nuttige links

SEO voor Apps

Freelance Marketing Expert

Op zoek naar een freelance ASO specialist? Bezoek de website van Varamedia zaakvoerder Jeroen Van Raemdonck: online marketing en SEO expert en freelance marketeer. Gespecialiseerd in marketingstrategie, leadgeneratie, Google Ads en SEO. Voorliefde voor Search Marketing.

Jellow Marketing Manager - Marketing Consultants - Freelance

Jellow freelance platform

Jellow is de naam van het grootste platform met online marketing consultants van België. Hier vind je honderden gemotiveerde freelancers. Ideaal als je verder enkele SEO experts wilt vergelijken.

SEO voor Apps

Freelance Network België

Freelance Network is de naam van een ander groot freelancersplatform waar je online marketing en SEO profielen kunt vinden. 

Sortlist Marketing Agencies

Sortlist: vind een SEO agency in je buurt

Sortlist is je go-to platform om een SEO agency te vinden. Trouwens, met Varamedia hebben wij ook een lijst met webdesign agencies opgesteld op basis van de lijsten uit Trendstop.