Varamedia

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een SEO-tool met een van de grootste databanken met backlinks. Deze crawlbot is op Googlebot na, de meest actieve bot en zijn ze heel transparant over hun databank. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van Ahrefs en geven we je een aantal alternatieve tools om SEO mee te doen.

Naast SEO staat Ahrefs vooral bekend om hun enorme backlink-databank. Dit blijkt ook uit hun resultaten. Vaak geeft Ahrefs van alle SEO-tools de meeste backlinks terug. Hier kan je alles direct sorteren op categorieën en bespaart dit  je veel tijd. Een nadeel van Ahrefs is dat het geen Google Analytics of Search Console koppeling heeft.

Ahrefs heeft een grote databank waarin België prominent vertegenwoordigd wordt. Hierbij kan je jouw eigen marketingcampagne afstellen naar Belgische zoekopdrachten. Klik op de video hieronder om te zien hoe deze tool werkt:

Ahrefs SEO tools

Ahrefs kan je gratis uitproberen met een proefperiode. 

Wat kan je doen met Ahrefs?

De software van Ahrefs is onderverdeeld in 5 categorieën:

 • Site Explorer: Hiermee controleer je het backlink-profiel van een website en kan je vergelijkingen maken met andere websites in dezelfde sector.
 • Content Explorer: Helpt met het zoeken naar content op basis van je ingebrachte onderwerpen.
 • Keyword Explorer: Maakt het bepalen van relevante zoekwoorden eenvoudiger.
 • Rank tracker: Berekent de zoekwoord ranking op desktop en mobiele apparaten.
 • Site Audit: Analyseert een website om algemene zoekmachine optimalisatie problemen op te sporen en op te lossen.
Ahrefs

Heb je veel SEO-tools nodig om zoekwoord optimalisatie te doen voor je website?
Het antwoord is nee. Volgens een bevraging aan 137-SEO experts zou je genoeg hebben met 3 SEO-tools.

Wil jij ook beter vindbaar zijn in Google en ervoor zorgen dat jij niet alleen bovenaan komt te staan, maar daar ook blijft? Vraag de gratis analyse aan en ontdek waar er voor jou kansen liggen op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Een deftige Keyword research is de basis voor ieder SEO-, PPC- of content marketing campagne. Als je niet de juiste zoekwoorden hebt. Dan leidt dit tot minder traffic.

Hoe Ahrefs je SEO kan verbeteren?

Tegenwoordig is het niet genoeg om een website te hebben en aanwezig te zijn op het internet om gevonden te worden door je doelgroep. Om je zichtbaarheid te verhogen moet je hoger in Google geraken. Hierbij is zoekmachine optimalisatie nodig. Maar om een gebruiker een gewenste actie te laten uitvoeren heb je ook conversieratio optimalisatie nodig om dat te doen. SEO-tools kunnen je hierin inzicht geven.

SEO zichtbaarheid optimalisatie

Hoe werkt een website optimalisatie?

Een website optimalisatie kan je bereiken door een aantal stappen te volgen:

 • Zoekwoord onderzoek: Je zoekt eerst naar zoekwoorden waar jouw doelgroep naar zoekt in Google.  (zoals de KWfinder tool van Mangools)
 • Technische optimalisatie: Je verbetert de snelheid en gebruikersvriendelijkheid van je website door middel van tools.  (bijvoorbeeld Microsoft Clarity). 
 • Teksten optimaliseren: Hierbij gebruik je deze handige checklist om je teksten op je website te optimaliseren voor jouw gekozen zoekwoord.
  (met bijvoorbeeld SEMrush SEO Writing Assistant)
 • Interne en externe links: Nadat de tekst en de optimalisatie gedaan is is het relevant om externe verwijzingen (backlinks) en interne links op je website te doen. (bijvoorbeeld met Ahrefs)
 • Onderhoud: Zoekmachine optimalisatie is nooit klaar. Het onderhouden van je SEO Keyword Ranking een contant proces. Blijf daarom steeds teksten schrijven! (Gebruik SE Ranking om de organische prestaties van je website op te volgen)

De top 10 beste SEO Tools

Volgens een bevraging aan 137 SEO-experts heb je enkel maar 3 SEO tools nodigHieronder vind je een lijst met populaire SEO Tools.

SEO ToolWebsite URL
KWfinder meer infoBezoek de website
Google Search Console meer infoBezoek de website
Bing Webmaster Tools meer infoBezoek de website
Microsoft Clarity meer infoBezoek de website
SEMrush meer infoBezoek de website
Ahrefs meer infoBezoek de website
Ubersuggest meer infoBezoek de website
SE Ranking meer infoBezoek de website
Mangools meer infoBezoek de website

“Onze SEO-klanten kennen allemaal een serieuze omzetgroei. Als je nog twijfelt: niet twijfelen, gewoon doen. SEO is meer rendabel dan veel andere marketingoplossingen!

JEROEN VAN RAEMDONCK

Categorie: