Varamedia logo

SEO in WordPress: alle technieken die je moét kennen

Op zoek naar tips over SEO in je WordPress website? We vertellen je hier alles dat je moet weten en welke tools jou kunnen helpen!

Als online marketing agency heeft Varamedia een ruime ervaring in het realiseren van sterke omzettoenames. Content is namelijk de meest effectieve manier om webverkeer én conversies te doen toenemen. Ons content marketingkantoor heeft vele jaren ervaring in leadgeneratie en SEO en heeft hier een ruime expertise in opgebouwd.

Je bent hier:
SEO in WordPress

SEO in WordPress: met deze technieken bereik je pagina 1 van Google

Beheer je een WordPress website en zoek je naar SEO-tips om je website hoger te doen ranken in Google? In dit artikel tonen we alles wat je moet weten om SEO in WordPress tot een goed einde te brengen.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Waarom SEO?

Eerst moeten we even uitleggen wat SEO is en waarom het zou belangrijk is. SEO staat voor zoekmachine optimalisatie (‘Search Engine Optimization’). Dit betekent dat je een website optimaliseert voor zoekmachines zoals Google. Zo vindt Google je website gemakkelijker en ga je sneller als relevante bron gezien worden in zoekopdrachten.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia
 

Het is de belangrijkste manier om organisch hoger in Google te geraken. Je kan ook inzetten op SEA (search engine advertising), maar zolang je geen bezoekers op je pagina’s kunt houden, gaat dit vooral veel verspild geld zijn. Met zoekmachine optimalisatie maak je duidelijk aan Google dat jouw pagina’s relevant zijn voor bepaalde bezoekers.

Het is dus zeker de moeite waard om hier op in te zetten bij je WordPress website. Een mooie website haalt niets uit als niemand hem kan vinden via zoekmachines. Een goede website moet ook veel leads genereren. Daarvoor moet je ook op SEO inzetten. In WordPress kun je gelukkig al snel veel doen om de SEO van je website te verbeteren.

De belangrijkste WordPress SEO tips

Gebruikmaken van SEO in WordPress is helemaal niet moeilijk. Pro-tip: een account in Google Search Console is onmisbaar binnen een goede SEO praktijk.

WordPress biedt heel wat SEO voordelen. Met zoekmachineoptimalisatie als doelstelling heb je met WordPress bijzonder veel SEO-mogelijkheden die je bij andere CMS-systemen als Wix, Drupal, Magento of custom CMS-systemen helemaal niet vindt. 

Een goede SEO is een essentieel voor goed renderende WordPress websites. We geven je hier een paar SEO tips. Met deze best practices kan je al van een lege website een drukbezochte website maken die veel meer leads genereert!

Tip 1. Kies een simpel WordPress theme

Het is een veel voorkomende fout: je maakt je eerste website en wilt het elegantste WordPress theme met veel extra’s. Voor je het weet krijg je echter problemen met de functionaliteit omdat het thema dwarszit. Allemaal heel mooi, maar onbruikbaar om een professionele website te maken. Laat je website maken door experts.

Kies dus altijd voor een simpel webdesign dat je content goed ondersteunt. Zo heb je meer vrijheid om elke pagina aan te passen en voor SEO te optimaliseren. Je vermijdt hiermee ook veel problemen die je vaak pas (te) laat merkt. Voor meer ingewikkeldere designs neem je best een erkend webdesign bureau onder de arm.

Tip 2. Maak je permalinks WordPress SEO-vriendelijk

Een permalink is de URL van je pagina: deze bevat het best ook het SEO-focuszoekwoord van je pagina. WordPress geeft je niet altijd automatisch duidelijke permalinks: dat moet je zelf instellen in de backend van je WP-website.

Google en je bezoekers letten hier echter ook op bij het doorzoeken van het internet. Een webpagina met een hele brij aan tekens en letters zegt ook niet meteen waar de pagina over gaat. Een pagina die echter duidelijk toont in welk segment een bericht past, zal meer houvast geven aan de lezer. Je weet meteen waar je zit en waar je naartoe kunt.

Een voorbeeldje:  

  1. https://www.varamedia.be/seo/seo-in-wordpress/ 
  2. https://www.varamedia.be/seo/seo-in-wordpress/


Welke URL vind jij het meest SEO-vriendelijk?

In de instellingen van WordPress kan je de structuur aanpassen zodat nieuwe pagina’s en blogberichten al een SEO-vriendelijke structuur hebben. 

In WordPress kan je de URL dan ook nog verder aanpassen in de instellingen van je pagina of bericht. Soms is de titel van je blogbericht net iets te lang voor een URL en wil je dat toch wat inkorten.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Je doet dit best zo vroeg mogelijk bij het aanmaken van een WordPress SEO website. Als je dit namelijk later nog allemaal moet aanpassen, ga je heel wat tijd kwijt raken én verlies je bepaalde zoekposities in Google. 

Zeker als je al een heel aantal pagina’s hebt met interne links (= links van de ene pagina naar een andere pagina). Je moet dan niet enkel de individuele permalinks aanpassen, maar ook bij elke pagina erop letten dat de interne links ook nog steeds kloppen.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Tip 3. Let op je meta descriptions

Google en andere zoekmachines letten ook op de bijkomende informatie die je website meegeeft. Dat zijn de meta titel en de meta descriptions. Je ziet het belang van de meta omschrijving heel duidelijk wanneer je iets opzoekt in Google. 

Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een zoekresultaat zoals je het in Google tegenkomt. De tekst onder de titel is de meta description. Het is niet altijd een directe tekst uit de webpagina, maar een extra beschrijving.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Tip 4. Vermijd dubbele pagina’s (duplicate content)

Het lijkt misschien slim om gewoon teksten te copy-pasten bij de verschillende pagina’s die je hebt of gelijkaardige URL’s te laten staan, maar dit kan juist slechte gevolgen hebben op je SEO. Google gaat beide pagina’s als individuele pagina’s zien die met elkaar concurreren. Duplicate content vermijd je best.

Soms heb je er baat bij om een paar verschillende URLs te hebben voor dezelfde pagina. Misschien schrijven mensen vaak een deel van de link verkeerd. Dan kan het handiger zijn om twee URLs te hebben waarvan 1 redirect (= omgeleid wordt) naar de juiste pagina. Hierbij moet je wel opletten dat de redirect goed is ingesteld.

Als je wil vermijden dat Google je dubbele pagina’s verkeerd leest, kan je gebruik maken van canonical tags. Dat is een verwijzing tussen twee pagina’s (URL’s) waarbij zoekmachines als Google weten wie van de twee het meest belangrijk is. 

Met een canonical tag zeg je eigenlijk aan Google: “Beste Google, stel dat je twijfelt tussen pagina A en pagina B, dan weet jij aan de hand van deze canonical tag dat pagina B het meest belangrijk is”. Het gevolg is dat concurrerende pagina’s niet langer met elkaar concurreren, waardoor je ranking in Google drastisch stijgt.

Meer over canonical tags kan je lezen in dit artikel van Webvalue.

Tip 5. Stel een XML sitemap op

Nog een goede strategie bij zoekmachine optimalisatie is het opstellen van een sitemap in XML. Dit is een soort kaart voor Google om je website te verkennen. 

Elke zoekmachine gebruikt namelijk een ‘crawler’ of ‘spider’. Dat is een robot die constant pagina’s leest om content te indexeren. Ook volgt deze robot elke link die op die pagina staat, zo vertakt de zoekmachine zich verder in het web. 

Wil je weten hoe zo’n XML-sitemap eruit ziet? Bekijk hier de XML-sitemap van varamedia.be.

Zo’n robot zoals GoogleBot verkent het wereldwijde web zoals een spin. De crawler begint ergens en gaat vanuit dat punt de verschillende ‘draden’, hyperlinks, volgen naar andere pagina’s. Daarom zijn interne links ook zo belangrijk voor zoekmachine optimalisatie.

seo in wordpress

Soms lukt het echter niet om deze links allemaal te vinden. Dan kan een XML map handig zijn en zorgen dat je volledige website geïndexeerd wordt in Google.

Met je sitemap bezorg je met andere woorden een volledige lijst van alle URL’s van je website aan Google. Zo kan Google zien welke pagina’s en onderwerpen je website bevat en hoe actueel deze zijn (want Google ziet en onthoudt ook de laatste wijzigingsdata).

Je kan een sitemap indienen via Google Search Console, waar je voor je website een account kunt creëren als directe communicatielijn met Google.

Nadien weet GoogleBot of een andere crawler meteen of er nieuwe pagina’s zijn en kunnen die pagina’s door de zoekmachine geïndexeerd worden.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Tip 6. Update Services (Ping lijst)

Soms kan je alles goed doen met je SEO in WordPress, maar heeft Google je webpagina’s gewoon nog niet geïndexeerd. Zorg er dus zeker voor dat Google je website zo goed mogelijk kan vinden. 

Raadpleeg de lijst ‘Update Services’ (Ping lijst) onder Instellingen –> Schrijven. Hier vind je een tekstveld waarin je URL’s kan opgeven die verwittigd moeten worden bij elke nieuwe berichtpublicatie op je WordPress SEO website. 

Vul de Ping-lijst aan met deze URL’s voor een maximaal bereik aan alle zoekmachines, waaronder Google, maar ook Bing en andere minder bekende zoekrobots:

Tip 7: Gebruik een WordPress SEO plugin

WordPress kenmerkt zich door de mogelijkheid om plugins toe te voegen voor… zowat elke functie die je je kan inbeelden! Met een WordPress plugin kun je je website drastisch uitbouwen tot een grote e-commerce website of leadgeneratie website. 

Denk bijvoorbeeld aan plugins om producten te verkopen, accounts aan te maken en abonnementen bij te houden. Voor zowat elke interessante functie die je jezelf kan inbeelden, bestaat software die je kan koppelen aan je WordPress SEO website. 

Je kan zelfs vaak een volledig gratis plugin vinden voor de functie die je nodig hebt. Alle plugins die je vindt in de officiële WordPress-plugindatabank zijn gratis, op enkele uitzonderingen na. De meeste betalende plugins hebben ook een gratis versie om je eerst even te laten ‘proeven’ van alle voordelen.

Een plugin voor SEO hoort hier dus zeker ook bij en in WordPress bestaan verschillende SEO plugins die uitstekend werk leveren. De bekendste en meest populaire onder website eigenaren is wellicht Yoast SEO hoewel er ook prima (en goedkopere) alternatieven bestaan:

Jij weet dat je een topwebsite hebt. Wij zorgen ervoor dat iedereen hem te zien krijgt.

De voordelen van een WordPress SEO plugin

Met een WordPress plugin als Yoast SEO kun je nog sneller de SEO van je website verbeteren. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: een plugin die je zegt wat je exact moet doen om hoog te scoren in de Google search results. 

Nu, een plugin zal dat nooit perfect kunnen doen, maar je geraakt er wel dichtbij! We zetten hier even alle voordelen van een WordPress SEO plugin op een rij.

Voordeel 1. Veel plugins zoals Yoast doen voor jou een grote analyse van alle belangrijke keywords voor de pagina’s op je website. 

Met een verkeerslicht-systeem (groen, oranje, rood) gaan dergelijke plugins een score geven aan je post. Dit gebeurt op basis van de structuur en welke keywords je wel of niet gebruikt.

Tip: Via deze online Yoast SEO-tool kan je zien hoe dat verkeerslicht-systeem precies werkt.

SEO in WordPress-SEO-Varamedia

Keywords, synoniemen en semantische relaties

Keywords zijn belangrijk omdat Google moet kunnen zien of jouw webpagina het juiste antwoord is op een bepaalde vraag. Dit heeft deels te maken moet hoe lang mensen op je website blijven vanuit een bepaalde zoekopdracht, maar ook met welke woorden er aanwezig zijn op de webpagina.

Een blogpost over een nieuwe auto die niets zegt over een motor, wielen of pk, zal waarschijnlijk maar weinig over auto’s te zeggen hebben. Dit hebben zoekmachines ook snel door. 

Je focuszoekwoord (bv. ‘Auto’) moet voldoende aan bod komen maar ook gerelateerde zoekwoorden (bv. ‘Toyota, Mercedes, Ford’) kunnen niet ontbreken in een goede SEO-tekst over auto’s. Dat zijn geen synoniemen van het woord ‘auto’ maar wel semantisch gerelateerd. 

Google leest websites dan ook semantisch uit en kijkt niet enkel naar je hoofdzoekwoorden. Ook synoniemen van het woord ‘auto’, zoals ‘wagen’ mogen met mate gebruikt worden, om Google nog extra context te geven. 

Een plugin kan hier gemakkelijk tonen welke keywords je zeker in je pagina moet hebben. 

Zelf beginnen opzoeken via websites zoals Answerthepublic is ook belangrijk, maar een plugin kan je vaak snel heel wat verder helpen in het schrijven van een goede copy.


Voordeel 2. Het optimaliseren van pagina’s

Een WordPress SEO plugin kan ook helpen bij de structuur van je pagina. Veel plugins geven namelijk tips terwijl je aan het schrijven bent. Zo zie je meteen of je lengte goed is, of de pagina vlot leest en of je de juiste keywords vaak genoeg gebruikt.

Hierbij is je eigen gevoel nog steeds belangrijk. Je pagina’s worden namelijk niet enkel door zoekmachines gelezen. Ook mensen moeten je website interessant vinden. 

Een plugin kan misschien zeggen dat je beter in Google gaat scoren met een artikel van 10.000 woorden, maar wat is de kans dat iemand dat ook daadwerkelijk leest? 

Je hebt vaak beter een kwalitatief artikel dat volgens een plugin iets te kort is, dan een artikel dat te perfect de regels van een algoritme volgt. Denk altijd na: “zou ik dit zelf aangenaam vinden om te lezen?” Het heet niet voor niets copywriting!


Voordeel 3. XML-sitemaps

Hierboven vertelden we je al over het nut van sitemaps. Een sitemap is een kaart die je meegeeft aan de bots die je website bezoekt zodat zij weten welke pagina’s zij nog niet bezocht en geïndexeerd hebben. 

Dit is ook handig wanneer je vaak nieuwe pagina’s en berichten publiceert. Zo weten de crawlers meteen welke pagina veranderd is of nieuw is. 

Sinds WordPress 5.5 zijn er automatisch XML sitemaps bij WordPress websites, maar die zijn niet altijd even uitgebreid. Het is vaak degelijk genoeg om een simpele blog wat betere SEO te geven, maar voor grotere, professionele websites heb je vaak sterkere tools nodig om een sitemap te maken.

De Yoast SEO plugin is bijvoorbeeld een goede plugin voor het maken van een XML sitemap. Op hun website tonen ze hoe dat in zijn werk gaat. Ze geloven dat elke website er baat bij kan hebben om een degelijke sitemap te hebben. Het maakt je website meteen een stuk overzichtelijker en je kan gemakkelijk kiezen welke pagina wel of niet in de sitemap moet opgenomen worden.


Voordeel 4. Technische SEO

Bepaalde aspecten van SEO vergen al wat meer technische kennis dan enkel een goede copy kunnen schrijven. Op zoekmachine optimalisatie gebied is het belangrijk om ook de technische kant op punt te kunnen stellen. Dat is echter voor niet iedereen even gemakkelijk. WordPress SEO plugins kunnen daarvoor handig zijn.

Een veel voorkomende probleem is bijvoorbeeld gebroken links. Dit zijn links op je pagina die nergens naartoe leiden. Frustrerend voor lezers en nefast voor de crawlers die je website bezoeken. Als Google namelijk merkt dat te veel links niet werken, zal je pagina lager ranken in de zoekmachine. 

Dit kan vaak opgelost worden met een 301 redirect, maar dan moet je wel eerst zien waar die gebroken links zitten. 

Een WordPress SEO plugin kan je pagina onderzoeken en zien waar bepaalde links niet meer werken. Dat gebeurt aan de hand van 404-logs, waarbij retroactief gezocht wordt naar gebroken links. Dan moet jij dat enkel nog oplossen en je pagina is weer geoptimaliseerd!


ScreamingFrog: het neusje van de zalm voor Technische SEO

Wil je echt professioneel gaan hiermee en ook proactief speuren naar gebroken links? Dan raden we je zeker de tool Screaming Frog aan. Voor websites tot 500 URL’s is deze tool gratis. Het vraagt een bepaalde leercurve om ermee te leren werken, maar eens je met Screaming Frog aan de slag kunt, zal je geen andere SEO-plugins meer gebruiken voor technische SEO.


Voordeel 5. Metadata toevoegen voor zoekmachines

Met een WordPress SEO plugin zoals Yoast SEO kan je ook heel gemakkelijk titel en meta description aanpassen. Zo kan jij direct kiezen hoe jouw pagina in Google wordt getoond. 

Dit kan een groot verschil maken bij de aantrekkelijkheid van je zoekresultaat voor potentiële bezoekers. Door aantrekkelijke meta-omschrijvingen en meta-titels te voorzien, vergroot je het aandeel mensen dat doorklikt op je zoekresultaat. En hoe groter dat aandeel (click through rate), hoe relevanter Google jouw zoekresultaat zal gaan beschouwen.

Verschillende WordPress SEO plugins laten zelfs toe dat je het proces van meta-titels en meta-descriptions volledig automatiseert. Met shortcodes kan je het systeem zelf een titel laten genereren.

Hier moet je wel mee oppassen, want je lezers blijven mensen en zullen het snel merken wanneer er te weinig tijd in een webpagina is gestoken.

Voor een goede professionele website zijn degelijke plugins onmisbaar. De tijd waar elk aspect van je website volledig apart uitgedacht moest worden door web developers is allang voorbij. Je vindt nog maar weinig professionele WordPress websites zonder plugins. Het maakt het werk een pak gemakkelijker, waardoor je echt kan focussen op de belangrijkste dingen.

Veelgestelde vragen over SEO plugins

De basisversie van de Yoast SEO plugin is gratis. Het is hierdoor ook een heel populaire plugin geworden. Iedereen kan het namelijk gemakkelijk installeren en genieten van de voordelen van een WordPress SEO plugin.

Er is echter ook een betalende versie: Yoast SEO premium. De premium versie heeft meer SEO tools die je kan gebruiken om je website beter uit te bouwen. Zo kun je meerdere focus keywords ingeven. 

Voor de meeste mensen zal premium echter niet nodig zijn en is de gratis versie van de WordPress plugin meer dan genoeg om een website te optimaliseren.

Zeker! Het algoritme van een SEO plugin kan vaak veel efficiënter achterhalen wat de beste middelen zijn voor een goede zoekmachine optimalisatie. Denk aan interne links, het optimaliseren van je heading tags en zoveel meer.

Een plugin in WordPress zelf werkt ook vaak efficiënter dan veel externe SEO tools. In je WordPress dashboard kan je dan meteen zien hoe goed je website scoort. Door in dezelfde online omgeving te blijven, kan je veel efficiënter te werk gaan en moet je niet constant wisselen tussen verschillende programma’s en documenten.

Er bestaan verschillende WordPress SEO plugins die elk uitstekend werk doen. Veel van deze plugins zijn ook gratis of kosten niet zo veel. Bij het kiezen van een plugin speelt de gebruiksvriendelijkheid ook mee. Dit kan soms een persoonlijke voorkeur zijn voor een specifieke UI design.

TechRadar brengt regelmatig een ranking uit voor WordPress SEO plugins. Op hun website kan je zeker kijken naar welke WordPress SEO plugin het best scoort en waarom.

Een plugin installeren in WordPress is bijzonder gemakkelijk. WordPress heeft in het dashboard simpelweg een optie gestoken om een plugin te installeren. Je hoeft enkel op de juiste knop te klikken, de geschikte plugin vinden in de catalogus van WordPress en op “installeren” klikken. Je moet hem dan nog enkel installeren en klaar! Je nieuwe plugin is geïnstalleerd op je WordPress website.

Geen enkele SEO plugin is perfect, dus het is niet aan te raden om zomaar een plugin te volgen. Ze kunnen zelfs voor problemen zorgen, zoals Rankify uitlegt in een blogpost over problemen bij de Yoast SEO plugin. Vaak ligt het probleem bij SEO tools niet bij een dergelijk technisch probleem.

SEO plugins proberen zo goed mogelijk te ‘berekenen’ welke zaken leiden tot een betere SEO waarde. Een algoritme kan echter niet altijd perfect op alles letten. Het is dus aan te raden om wat bij te leren over SEO via bijvoorbeeld SEO opleidingen. Een Varamedia expert kan jou ook zeker helpen om je SEO te verbeteren.

Veel kwalitatieve plugins hebben zelf uitgebreide webpagina’s met uitleg over de verschillende aspecten van hun tools. Zo heeft Yoast een hele pdf-gids over WordPress SEO en wat hun plugin daarbij allemaal kan doen.

Toch allemaal iets te technisch? Denk dan aan een SEO agency voor de beste website optimalisatie. Vaak heeft zo’n zoekmachine optimalisatie bureau al heel wat expertise opgebouwd. Zo hoef jij niet te veel stress hebben over je website en zoekmachines en kun jij je focussen op wat belangrijk is voor jouw organisatie.

Een WordPress website met SEO nodig? 

Interesse om samen te werken? Contacteer ons

5/5

Meer dan +40 tevreden klanten

Kies Varamedia als jouw SEO Expert

Gerelateerde artikels

SEO

De beste SEO tips voor 2023

Als SEO bureau zijn we bij Varamedia continu bezig met het opvolgen van de nieuwste SEO trends. V...

SEO

Mangools

Mangools is een bedrijf dat een all-in-one SEO-tool pakket aanbiedt. Het bedrijf is in 2014 gesta...

SEO

Ahrefs

Ahrefs is een SEO-tool met een van de grootste databanken met backlinks. Deze crawlbot is op Goog...

SEO

SEO zelf doen of uitbesteden?

Wil je SEO zelf doen of uitbesteden? Varamedia helpt je met kiezen of je beter zelf aan de slag g...

SEO

Zoekmachine optimalisatie tips

Zoekmachine optimalisatie of SEO zijn alle activiteiten die worden ondernomen om een webpagina ho...

SEO

Wat kost SEO en/of een SEO specialist?

Veel bedrijven stellen zich de vraag wat SEO of een SEO expert kost. Deze marketeer heeft search ...

SEO

Zoekmachine marketing bureau

Varamedia is een zoekmachine marketing bureau dat ook keiharde garanties aanbiedt aan haar partne...

SEO

Zoekmachine optimalisatie

Als zoekmachine optimalisatie bureau heeft Varamedia jarenlange ervaring in het organisch laten r...

SEO

SEO audit

Een SEO audit en SEO in het algemeen zijn onze grootste specialiteit. De reden is simpel: met zoe...

SEO

Technische SEO

Met technische SEO scoort jouw website hoger in de organische zoekresultaten. Benieuwd hoe je jou...

SEO

Hoe verschilt Google SEO van Bing SEO?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je hoger (bv. Pagina 1) rankt in Google en veel lager rankt (bv....

SEO

Skyscraper-techniek: de beste SEO-strategie voor 2023

Hoe kan je met je SEO-partner nog uniekere en waardevollere content creëren? Hoe behaal je een be...

SEO

SEO agency

In het huidige digitale tijdperk is het voor bedrijven belangrijk om in Google zichtbaar te zijn ...

SEO

SEO optimalisatie

SEO optimalisatie, ook wel bekend als "search engine optimization" of zoekmachineoptimalisatie, i...

SEO

SEO agency

In het huidige digitale tijdperk is het voor bedrijven belangrijk om in Google zichtbaar te zijn ...

SEO

SEO Consultant

Kies voor onze SEO consultant en voel wat écht rendement in Google teweeg brengt. Als je wil dat ...

Interesse om samen te werken? Contacteer ons

Contactformulier (Artikels POPUP)

Formulier dat wordt geïntegreerd op de artikels in de vorm van een popup.

Naam*(Vereist)
* verplicht in te vullen