Varamedia logo
33+

Kiezen voor SEO of SEA?

Veel bedrijven twijfelen of ze moeten kiezen voor SEO (organisch zoeken) in Google of SEA (betaald zoeken). Hoe dan ook: je wilt uiteraard bovenaan staan in de zoekresultaten. Hoe meer plaats je kan innemen op cruciale zoekwoorden, hoe groter de kans dat je kwalitatief webverkeer aantrekt dat een aankoop of aanvraag zal doen.

Maar hoe maak je nu de keuze tussen SEO en SEA? Varamedia legt je alles uit in dit artikel.

Varamedia
Voordat je verder leest... even gedag zeggen 👋

Wij zijn Varamedia: als SEO agency hebben wij alles in huis om websites naar de top van Google te brengen. 📈

Verder zijn wij ook podcast host van SEO Connect (bezoek podcast🔗), neem een kijkje! Heb je hulp nodig met jouw SEO-succes? Ons SEO bureau is jouw aangewezen partner. Neem dan vandaag nog contact met ons op! 

In dit artikel lees je
Je bent hier:
/
/
/
SEO of SEA? Prestaties, valkuilen en verschillen

Kiezen voor SEO of SEA?

Een eerste belangrijke vraag die we analyseren is de volgende: kies je best voor SEO of SEA? En waarom?

SEO

Veel bedrijven hebben nogal traditionele opvattingen rond een SEO-uitwerking: de content op de pagina’s optimaliseren, zoekwoorden toevoegen, H-tags toevoegen en zo meer.

Maar… Hiermee win je niet met SEO.

Hoewel die aspecten nog altijd belangrijk zijn, zorgen ze er niet voor dat je door Google als winnaar wordt geselecteerd en bovenaan zal staan.

Waarom? Alle concurrenten hebben deze optimalisaties ook al doorgevoerd. Je kan je er dus amper meer mee onderscheiden.

Om in SEO te winnen moet je dus creatiever nadenken en veel verder gaan dan wat de concurrenten al doen. Je moet ook zorgen dat je SEO-content kadert in een grotere structuur van content die gethematiseerd is. Hou hierbij voor Content SEO rekening met het volgende:

  • De SEO-pagina’s moeten onderdeel zijn van een groter geheel, een SEO-silo
  • Alle SEO-pagina’s die tot dezelfde silo behoren moeten naar elkaar intern doorlinken en moeten elk individueel linken naar de hoofdpagina van de SEO-silo.

SEA 

Veel bedrijven beschouwen Search Engine Advertising (SEA) nog steeds los van SEO hoewel beiden elkaar sterk beïnvloeden. Hoe beter je SEO in elkaar zit, hoe hoger je kansen in SEA zullen liggen om tegen de laagste cost-per-click (CPC) de beste resultaten te bereiken.

Hierbij zijn twee zaken belangrijk en bepalend:

  • De kwaliteitsscore van je zoekwoorden hebben een invloed op je CPC
  • Ook de kwaliteit van je landingspagina’s hebben een invloed op het conversieratio

Met SEA via Google Ads wil je natuurlijk wel kliks genereren maar de juiste kliks: van mensen van wie je hoopt dat ze zullen converteren. Daarom is de landingspagina voor Google Ads minstens even belangrijk als de Google Ads advertenties zelf.

Tip: de tool Microsoft Clarity kan helpen met het evalueren hoe mensen de landingspagina ervaren. Een tweede tool die helpt bij het optimaliseren van landingspagina’s is Google Optimize. Hiermee kan je tests uitvoeren met verschillende Call-to-actions op de website. Google Optimize helpt je zo om betere CTA’s te ontdekken waardoor de conversies stijgen.

SEO en SEA pak je dus best samen aan in plaats van apart. 

Het is dus geen vraag van SEO of SEA maar van SEO én SEA.

Welke valkuilen zijn er bij SEO of SEA?

SEA Valkuil 1

De grootste valkuil en meest gemaakte fout bij SEA is het gebrek aan campagnestructuur. Een ideale campagnestructuur bevat verschillende advertentiegroepen die elk een specifieke reeks zoekwoorden clusteren. In elk van deze advertentiegroepen staan vervolgens ook specifieke advertenties die inhoudelijk mooi matchen met deze zoekwoorden.

Hoe specifieker de clusters, hoe meer doelgericht de advertenties kunnen worden geschreven (en hoe relevanter deze advertenties worden voor de eindgebruiker).

Uiteraard geniet deze aanpak ook de voorkeur van Google want het algoritme hecht een hoge prioriteit aan de beleving van de eindgebruiker. Dat weten we doordat Google kwaliteitsscores toekent aan alle zoekwoorden in het account. Hoe lager deze score, hoe hoger het bedrag zal zijn dat je betaalt voor een klik.

Door campagnes niet of onvoldoende te structureren, wordt belangrijke data moeilijk vindbaar zoals welk type zoekwoorden het meeste conversies opleverden. Een geoefend marketeer weet altijd wel haar/zijn weg te vinden doorheen het dashboard maar de overzichtelijkheid verdwijnt voor een groot stuk.

Daarnaast leidt een chaotische campagne-opbouw ook tot minder mogelijkheden in campagnesturing. Zo kan je goed-presterende advertentiegroepen bijvoorbeeld een bodenaanpassing naar boven geven. Dat lukt natuurlijk alleen maar indien vanaf het begin werd gekozen om te werken met diverse advertentiegroepen.


SEA Valkuil 2

Een tweede belangrijke valkuil bij SEO en ook SEA heeft betrekking tot de uiteindelijke landingspagina waar men verkeer naartoe stuurt, samen met de kwaliteitsscore die Google geeft aan zoekwoorden (op basis van deze landingspagina’s).

Een hoge kwaliteitsscore krijg je door de landingspagina (SEO-)geoptimaliseerd te maken voor een maximale overeenkomst met de zoekwoorden waarop je adverteert in Google Ads.

Hoe vaak gebeurt het niet dat bedrijven in leadgeneratie hun klanten lokken met aantrekkelijke advertenties die de bezoeker vervolgens rechtstreeks doorsturen naar een pagina met enkel een titel en een groot contactformulier?

Die contactpagina heeft voor de meeste zoekwoorden een heel lage kwaliteitsscore in de context van Google Ads. Beter is te kiezen voor contextuele landingspagina’s waar dan bijvoorbeeld een contactformulier onderaan de tekst zit verwerkt.

De grootste SEO Valkuil

SEO bestaat uit twee belangrijke elementen: on-page SEO (de website technisch en inhoudelijk optimaliseren) en off-page SEO (onder meer zorgen voor link building vanuit andere websites).

Rond link building bestaan veel cowboypraktijken die in Google worden bestraft met een gevreesde Google Penalty. Hierbij wordt de website als het ware ‘gestraft’ omwille van het schenden van de regels.

Een van de grootste fouten in off-page SEO die je kan maken is in zee gaan met een link building partij die je duizenden links beloofd aan een lage prijs. Dat komt gegarandeerd als een boemerang terug. Deze partijen maken gebruiken van black hat SEO software als Senuke en XRumer. Uiteraard weet Google ook af van het bestaan van deze tools.

Stel dat je toch ooit links krijgt van websites waarmee je je website niet wilt associëren, kan je deze links altijd afwijzen bij Google. Hierbij vraag je aan Google om geen rekening te houden met deze links in de berekening van je linkprofiel. Bezoek hier de Google Disavow Tool.

Ja, ik zoek een SEO Specialist. Wat nu?

Wil je weten hoe je website naar positie 1 kan gaan in Google met SEO of SEA? Wil je je omzet sterk verhogen, veel meer leads genereren via je website of veel meer e-commerce transacties krijgen via organisch zoekverkeer? Contacteer ons dan! Als SEO consultant werkt Varamedia samen met verschillende copywriters, heeft Varamedia een netwerk van meer dan 150 SEO websites en bieden wij een all-in service waarbij we alle marketingspecialisaties combineren:

SEO / SEA uitbesteden?

Lees ook dit artikel: SEO uitbesteden of niet?

Hoeveel kost een SEO Consultant?

Sommige Freelance SEO Consultants werken met vaste tarieven die variëren met de grootte van de opdracht. De meeste consultants hebben een dagtarief dat soms wordt teruggerekend naar een uurtarief. 

Andere freelance SEO’ers werken dan weer op projectbasis (zoals Varamedia). Dat heeft als groot voordeel dat de kosten sterk gecontroleerd blijven.

Dat betekent dus: maximale opbrengen via nieuwe instroom van leads en salestransacties en minimale kosten voor je SEO agency: een win-win!

Je doet er goed aan om meerdere SEO specialisten met elkaar te vergelijken. Zo vergelijk je hun dienstverlening en tarieven.

Tip: vraag enkele consultants om een SEO Audit uit te voeren! Dat is meestal gratis, tenminste bij de SEO Consultants die je aanvraag serieus nemen… Want hoe anders kan men offerte maken als de expert niet eerste een audit doen van de huidige SEO-situatie? 

Wil je zelf een SEO freelancer of SEO consultancy inhuren? Bespreek jouw project vrijblijvend met Varamedia!

Kiezen voor SEO of SEA-SEO-Varamedia
SEO checklist

Download gratis de ultieme SEO checklist om bovenaan in Google te komen

5/5

Meer dan +35 tevreden klanten

Uitgelichte case: Buildinc

"Met een groei aan leads van meer dan 1500% toont Varamedia wel degelijk dat ze weten waarmee ze bezig zijn."

Pante: “Voor we met Varamedia samenwerkten, hadden we simpelweg geen leads via internet. Nu hebben gemakkelijk 10 à 15 leads per week, die over het algemeen ook kwalitatief zijn. Binnen de zes weken stonden we met een aantal keywords op plaats één in Google. Hoe ze het doen is mij een raadsel, maar met een groei aan leads van meer dan 1500% toont Varamedia wel degelijk dat ze weten waarmee ze bezig zijn.”

SEO-expert inschakelen? Vertrouw op onze ervaring!

Zij vertrouwden ons al voor hun SEO:

Gerelateerde artikels

SEO

Skyscraper-techniek: de beste SEO-strategie voor 2024

Hoe kan je met je SEO-partner nog uniekere en waardevollere content creëren? Hoe behaal je een betere positie in Google dan jouw concurrentie? Hoe krijg je een link naar jouw pagina op andere websites? Eén antwoord: de Skyscraper Techniek.

SEO

SEO copywriter Gent

SEO copywriter in Gent nodig? Wil je graag op nummer 1 eindigen in de zoekresultaten van Google? Welkom bij Varamedia: een wervelend copywriting bureau met een uitgebreid team aan ervaren SEO copywriters.

SEO

Wat kost SEO en/of een SEO specialist?

Veel bedrijven stellen zich de vraag wat SEO of een SEO expert kost. Deze marketeer heeft search engine marketing als hoofdverantwoordelijkheid en moet de zoekkanalen Google en Bing optimaal laten renderen. Soms wordt dit uitbesteed aan een zoekmachine marketing bureau voor extra hoge kwaliteit.

Als je weet dat Google miljarden zoekopdrachten verwerkt, weet je ook dat de potentiële omzet die je hieruit kan halen, enorm is. Een SEO-marketeer en SEA-marketeer is dus van cruciaal belang voor het slagen van je zaak online. Maar natuurlijk wil je weten wat die persoon zou kosten.

SEO

Google Search Console

Google Search Console is een waardevolle SEO-tool van Google om de aanwezigheid van je website te controleren in de zoekresultaten. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat je ermee kan doen.

SEO

Zoekmachine marketing bureau

Varamedia is een zoekmachine marketing bureau dat ook keiharde garanties aanbiedt aan haar partners. We garanderen een minimumrendement en houden ons hier ook aan. Centraal in ons werk staat conversietracking.

Naast zoekmachine marketing doet ons SEO Bureau dus ook aan campagne-optimalisatie voor zoekmachines.

Met een hoge positie in zoekmachines ben je namelijk niet veel: je wilt nadien ook deze nieuwe websitebezoekers kunnen overtuigen als klant.

SEO

SEO audit

Een SEO-audit en SEO in het algemeen zijn onze grootste specialiteit. De reden is simpel: met zoekmachine optimalisatie rank je hoog in Google zonder te betalen. Het rendement ligt bij deze vorm van marketing dus bijzonder hoog.

Presteert je website niet zo goed als je zou willen, maar zie je niet wat het probleem is? Dan kan een SEO audit helpen. Varamedia helpt je graag op weg naar een hoge ranking in Google.

Nieuwsgierig naar hoe jij met SEO op de eerste plaats kunt staan in Google?

SEO

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Varamedia is een zoekmachine optimalisatie bureau die je helpt om je website te optimaliseren. Zoekmachine optimalisatie of SEO is het makkelijk vindbaar maken van je website binnen zoekmachines in de gratis resultaten. SEO is een techniek waarbij je hogere posities kan behalen in de zoekmachines en zo meer relevante bezoekers aantrekt.

Varamedia zorgt ervoor dat je website volledig SEO-proof is, vraag hier je offerte aan.

SEO

SEO Copywriting

Als succesvol ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf op plaats #1 staat in de Google ranking, want het internet is the place to be! Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? En hoe overschaduw je je concurrenten? In dit artikel ontdek je hoe je je website door middel van SEO-copywriting naar de top kan brengen en je domein autoriteit aanzienlijk kan vergroten. Een SEO-cursus voor dummies!

SEO

Google web stories

Je hebt waarschijnlijk wel al stories gezien op social media zoals Instagram, Snapchat, Facebook en TikTok. Google lanceerde recent zijn eigen web stories. Deze nieuwe feature is een moderne manier om content te delen met je doelgroep. Verder lees je alles wat je moet weten over Google web stories en hoe je SEO kan boosten.

Interesse in de beste SEO resultaten? Contacteer ons

Het contactformulier voor op de pagina's /contact, /diensten, ...

Voor + achternaam(Vereist)
Varamedia logo
Klaar voor een nieuwe samenwerking?