Varamedia logo
33+

On-page SEO: optimaliseer webpagina’s en scoor beter in Google

Droom je ervan dat jouw website in de top 10 van Google staat? Wil je meer bezoekers verwelkomen op jouw website? Dan is on-page SEO dé SEO-praktijk die je snel wil beheersen. SEO-agency Varamedia dompelt je onder in de wondere wereld van on-page zoekmachineoptimalisatie.

Varamedia
Voordat je verder leest... even gedag zeggen 👋

Wij zijn Varamedia: als SEO agency hebben wij alles in huis om websites naar de top van Google te brengen. 📈

Verder zijn wij ook podcast host van SEO Connect (bezoek podcast🔗), neem een kijkje! Heb je hulp nodig met jouw SEO-succes? Ons SEO bureau is jouw aangewezen partner. Neem dan vandaag nog contact met ons op! 

In dit artikel lees je

Wat is on-page SEO?

On-page optimization is een SEO-praktijk om individuele webpagina’s op een website te optimaliseren. Zo kan een website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines (zoals Google) terechtkomen en nieuw verkeer binnenhalen.

On-page SEO gaat over elementen binnen een webpagina zoals content, HTML-componenten en gebruiksvriendelijkheid.

Het doel van die SEO-praktijk is een antwoord bieden op de vragen van de bezoeker. Daartoe is het belangrijk om aandacht te besteden aan relevante, unieke inhoud op een webpagina. Ook tags, URL’s en links vragen enige zorg.

Naast On-Page SEO bestaat ook een tegenhanger: off-page SEO. Die SEO-praktijk verwijst naar externe signalen buiten de website zoals backlinks.

Waarom on-page SEO belangrijk is

OPS kan Google een handje vooruithelpen. Als je elementen die zichtbaar zijn voor zoekmachines (HTML code…) en elementen zichtbaar voor gebruikers (tekst, afbeeldingen, video…) optimaliseert, kan de zoekmachine je webpagina’s beter begrijpen

Een zoekmachine kan bij een website die SEO implementeert, de relevantie beter bepalen en zo de juiste content leveren aan een bezoeker. Zo verbeter je ook de gebruikerservaring voor de bezoeker.

Welke resultaten kan je dan boeken? 

 • Je website zal hoger verschijnen in de zoekresultaten van Google.
 • De click through rate en dus ook het verkeer naar je website zal stijgen.
 • Het is niet enkel meer, maar vooral meer relevant verkeer. Deze bezoekers nemen sneller gewenste acties.
 • Als de gewenste acties bereikt worden, behaal je ook je doelen. Bijvoorbeeld meer verkoop in je webshop.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Stap voor stap naar on-page SEO: 10 tips

Neem het zoekwoord of belangrijke trefwoorden op in de URL. Zo maak je duidelijk welk onderwerp deze pagina zal behandelen. Wees vooral duidelijk en to-the-point. Vermijd onnodige tekens zoals ?, -, 3, %… Zorg dus voor een ‘schone’ URL.

On-page SEO

Maak duidelijk dat de inhoud op je webpagina een hiërarchie heeft. Gestructureerde en eenvoudig leesbare pagina’s maken het voor zoekmachines makkelijker om te bepalen waar een webpagina over gaat. Zo kan een zoekmachine de juiste content afvuren op een bezoeker. 

Zet de titel van je pagina in een H1-tag. Gebruik het zoekwoord en prikkel de lezer. Zorg er ook voor dat de tag de lading van de pagina dekt, zodat de bezoeker meteen weet wat hij mag verwachten.

On-page SEO

Ook de tussenkopjes moeten uitnodigen. Mensen scannen een tekst op zoek naar een antwoord op hun vragen. Daarbij zijn tussenkopjes erg belangrijk. Zet die tussenkoppen in H2-tags.

On-page SEO

Een link binnen jouw website die linkt naar een andere website is een uitgaande of externe link. Via die praktijk kan je extra, aanvullende informatie meegeven over een onderwerp. Of je kan de kennis van een gezaghebbende bron toevoegen aan je inhoud.

Wat is nu de meerwaarde van dit type on-page SEO? Je bouwt een vertrouwensband op met je gebruikers en komt geloofwaardig en betrouwbaar over.

Probeer de externe link hierboven uit via: https://www.varamedia.be/seo-bureau/seo/ en bekijk de bron.

On-page SEO

Bij internal linking, link je naar relevante content op andere webpagina’s op je website. Zo kan die hoogwaardige inhoud een boost krijgen. Een sterke interne linkstructuur helpt een bezoeker om de website verder te verkennen. Als surfers makkelijk door je website kunnen navigeren, verhoogt dit de gebruikerservaring, dit is ook een belangrijke factor voor zoekmachines.

Probeer de interne links hierboven uit via: https://www.varamedia.be/seo-bureau/seo/.

On-page SEO

Een title tag is een factor die direct invloed heeft op page rankings. Een title tag is de titel die in de ranking pages van zoekmachines te zien is. Deze zit in de code van de webpagina en is als een bladwijzer voor een zoekmachine.

Met een uitnodigende, unieke title tag overhaal je de bezoeker om op jouw pagina te klikken. Vermeld zeker het zoekwoord waarop je een pagina baseert. Speel ook vooral in op de intentie van de bezoeker. Zo genereer je een hogere click through rate en krijg je meer verkeer naar je website.

On-page SEO

Met een meta description of metabeschrijving geef je extra informatie over je webpagina mee. Zorg ervoor dat de omschrijving in je meta description overeenkomt met de content op de webpagina. Net zoals altijd: prikkel de bezoeker om door te klikken. Vermeld het zoekwoord opnieuw, dat helpt bij klassering in de zoekresultaten.

Het kan gebeuren dat zoekmachines je meta descriptions aanpast. Ze doen dit om de search intent te matchen. Dit betekent dat ze het herschrijven om een beter antwoord te bieden op zoektermen.

On-page SEO

 • Gebruik het zoekwoord in de eerste alinea van je tekst. Zo weet Google meteen waarover je webpagina gaat.

 

 • Herhaal het zoekwoord regelmatig, maar niet nodeloos. Goede zoekwoorden verkrijg je door keyword research. Doe onderzoek naar welke zoekwoorden relevant zijn en een groot bereik hebben. Denk ook na over long tail keywords, dit zijn langere zoekwoorden die minder bereik hebben, maar een zeer hoge relevantie hebben.

   

 • Schrijf unieke content, waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie. 
  • Voeg details toe (afbeeldingen, video, quotes…).
  • Laat experten aan het woord.
  • Lever sterke, goed geschreven copy
  • Geef het zoekwoord zoveel mogelijk body. Schrijf veel over het onderwerp. 
  • Verras met pakkende koppen om de lezer te verleiden. 
 • Doe aan SEO copywriting. Gebruik de gratis tool Yoast zodat je de tekst beter kan maken, zowel op het vlak van SEO als op leesbaarheid.

De content heeft ook een grote invloed op featured snippets. Een featured snippet is een zoekresultaat dat wordt uitgelicht. De tekst of tabel is direct leesbaar, zonder dat er doorgeklikt moet worden. Een featured snippet biedt een direct antwoord op de vraag van de surfer en staat dan ook boven de organische of gratis zoekresultaten. Zorg dat je content dus een direct antwoord kan bieden op zoektermen.

Afbeeldingen zijn altijd een meerwaarde voor je webpagina. Als je foto’s toevoegt, houd dan rekening met volgende elementen:

 • Hoe nuttiger een afbeelding, hoe groter de kans dat bezoekers betrokkenheid tonen. Bovendien maken afbeeldingen een webpagina aantrekkelijker.
 • Originele foto’s scoren beter dan eindeloos gerecycleerde stockbeelden. Kruip zelf achter de lens of maak grafische pareltjes.
 • Zorg ook voor image optimization of afbeelding optimalisatie. Verklein bijvoorbeeld de bestandsgrootte, zodat je afbeelding sneller kan laden.
 • Ten slotte dien je ‘alt tags’ te schrijven. Zo vertel je aan een zoekmachine wat de afbeelding is, en kan de zoekmachine de afbeelding zien als een waardevolle toevoeging aan de inhoud.

On-page SEO

Structured data of gestructureerde data zijn extra stukjes code die zoekmachines helpen om je webpagina’s beter te begrijpen. In de code kan je op een gestructureerde manier meer info geven over bijvoorbeeld de datum, locatie en de tijdsduur van je event.

Bij SEO moet je dus ook rekening houden met de code van je website. Deze lezen de bezoekers niet, maar de zoekmachines wel. Help zoekmachines zo veel mogelijk, dan helpen zij jou ook om hoger te ranken in de zoekresultaten.

De user experience of gebruikerservaring dien je zorgvuldig te optimaliseren. De user experience is een zeer beslissende factor voor bezoekers. Als je website niet makkelijk te gebruiken is, ontstaan er frustraties. Die wil je natuurlijk vermijden.

Google en andere zoekmachines weten dit ook en houden hier rekening mee bij de ranking. Zorg dat de content en het gebruik van je website optimaal is. Zo vergroot je de betrokkenheid van gebruikers. Je wil immers dat ze je content (blijven) bekijken en terugkomen voor meer.

Conclusie

On-Page SEO vraagt geduld. Succesvolle resultaten vragen enige tijd, maar met onze tips kan je alvast aan de slag. Wil jij ook meer verkeer naar je website en hoger scoren in Google? Dan is On-Page SEO-Optimalisatie dé SEO-praktijk voor jou.

Varamedia kan jouw website helemaal SEO-proof maken. Heb je interesse in een samenwerking? Bekijk meer info over onze aanpak op deze pagina of neem contact op.

SEO checklist

Download gratis de ultieme SEO checklist om bovenaan in Google te komen

5/5

Meer dan +35 tevreden klanten

Uitgelichte case: Buildinc

"Met een groei aan leads van meer dan 1500% toont Varamedia wel degelijk dat ze weten waarmee ze bezig zijn."

Pante: “Voor we met Varamedia samenwerkten, hadden we simpelweg geen leads via internet. Nu hebben gemakkelijk 10 à 15 leads per week, die over het algemeen ook kwalitatief zijn. Binnen de zes weken stonden we met een aantal keywords op plaats één in Google. Hoe ze het doen is mij een raadsel, maar met een groei aan leads van meer dan 1500% toont Varamedia wel degelijk dat ze weten waarmee ze bezig zijn.”

SEO-expert inschakelen? Vertrouw op onze ervaring!

Zij vertrouwden ons al voor hun SEO:

Gerelateerde artikels

SEO

Google web stories

Je hebt waarschijnlijk wel al stories gezien op social media zoals Instagram, Snapchat, Facebook en TikTok. Google lanceerde recent zijn eigen web stories. Deze nieuwe feature is een moderne manier om content te delen met je doelgroep. Verder lees je alles wat je moet weten over Google web stories en hoe je SEO kan boosten.

SEO

SEO agency

In het huidige digitale tijdperk is het voor bedrijven belangrijk om in Google zichtbaar te zijn voor (potentiële) klanten. Daar kan een ervaren SEO Agency bij helpen: één van de manieren waarop je op zoekmachines zoals Google of Bing zichtbaar wordt, is goede search engine optimization (SEO), ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. 

Succesvolle SEO zorgt voor een hoge visibiliteit in Google en zo ook meer organisch verkeer. Veel websites hebben echter een slechte SEO-score, dus schakelen de websitebeheerders soms een SEO agentschap in. Bij Varamedia zijn we gespecialiseerd in SEO en alles wat erbij komt kijken. 

SEO

SEO uitbesteden

Wil je je SEO uitbesteden aan specialisten in zoekmachinemarketing? Varamedia is de specialist die je zoekt!

Dan heb je waarschijnlijk nood aan:

 1. Meer groei voor je bedrijf
 2. Meer leads en sales via de website
 3. Echte SEO-expertise en geen "SEO expertise" tussen aanhalingstekens (door iemand die zegt expert te zijn, maar in realiteit matig werk levert)

 

Ontdek in dit artikel waarom je je SEO aan ons zou kunnen uitbesteden.

SEO

De beste SEO tips voor 2023

Als SEO bureau zijn we bij Varamedia continu bezig met het opvolgen van de nieuwste SEO trends. Voor de mensen die zich zelf willen wagen aan het maken van een SEO website, hebben onze experts een top 10 gemaakt van de beste SEO tips voor 2022.

SEO

Mangools

Mangools is een bedrijf dat een all-in-one SEO-tool pakket aanbiedt. Het bedrijf is in 2014 gestart met hun zoekwoordanalyse tool KWfinder en heeft intussen hun gamma uitgebreid met andere handige tools. Lees in dit artikel alles over deze marketing tools.

SEO

Microsoft Clarity

Microsoft Clarity geeft je meer inzicht in het gedrag van je websitebezoekers. In dit artikel bespreken we wat het is, hoe het werkt en wat je ermee kan.

SEO

Zoekmachine marketing bureau

Varamedia is een zoekmachine marketing bureau dat ook keiharde garanties aanbiedt aan haar partners. We garanderen een minimumrendement en houden ons hier ook aan. Centraal in ons werk staat conversietracking.

Naast zoekmachine marketing doet ons SEO Bureau dus ook aan campagne-optimalisatie voor zoekmachines.

Met een hoge positie in zoekmachines ben je namelijk niet veel: je wilt nadien ook deze nieuwe websitebezoekers kunnen overtuigen als klant.

SEO

SEO copywriter Gent

SEO copywriter in Gent nodig? Wil je graag op nummer 1 eindigen in de zoekresultaten van Google? Welkom bij Varamedia: een wervelend copywriting bureau met een uitgebreid team aan ervaren SEO copywriters.

SEO

SEO website

Wil je je website graag bovenaan in de search results zien staan? Dan moet je website optimaliseren. Met SEO of zoekmachines optimalisatie zorg je ervoor dat je website goed scoort bij Google en andere zoekmachines.

De SEO-experts van Varamedia halen meer uit je website.

Samenwerken met het beste SEO agency?

Het contactformulier voor op de pagina's /contact, /diensten, ...

Voor + achternaam(Vereist)
Varamedia logo
Klaar voor een nieuwe samenwerking?