Google web stories: dé SEO feature van 2023

Je hebt waarschijnlijk wel al stories gezien op social media zoals Instagram, Snapchat, Facebook en TikTok. Google lanceerde recent zijn eigen web stories. Deze nieuwe feature is een moderne manier om content te delen met je doelgroep. Verder lees je alles wat je moet weten over Google web stories en hoe je SEO kan boosten.

Deel dit

Wat zijn Google web stories?

Een Google web story is een slideshow waarbij je telkens naar de volgende slide gaat door erop te tikken. Het is volledig op maat gemaakt van de mobiele gebruiker. In de slides wordt een story of verhaal verteld. 

Het is een nieuwe contentvorm en het kan moeilijk zijn om eraan te beginnen. Onze specialisten helpen je met het maken en optimaliseren van je Google web stories. Wil je weten hoe je zo’n Google Web story kan integreren in je website, contacteer ons dan! 

Mensen hebben een steeds kortere aandachtsspanne en worden overspoelt met content. Google web stories zijn een leuke en laagdrempelige manier om informatie te zenden naar je doelgroep. Mensen zullen dus liever snel een Google web story bekijken, dan lange blogs lezen.

Je verhaal moet dus kort, maar krachtig zijn. Maak ook dat je de aandacht blijft vasthouden door bijvoorbeeld: 

  • visuele eye-candy te gebruiken
  • mensen nieuwsgierig te maken
  • emoties op te wekken
  • bewegende beelden te implementeren
  • leuke muziek of andere audio te gebruiken


Google web stories hebben wel één groot verschil met bijvoorbeeld Instagram stories. Bij social media stories verdwijnt de content na 24 uur. De Google web stories blijven bestaan.

Je Google web stories optimaliseren? Contacteer Varamedia!

Geïnteresseerd in het optimaliseren van je Google web stories en op zoek naar een specialisten? Bij Varamedia ben je op de juiste plek! Contacteer ons snel.

Waar kan je de web stories zien?

Wanneer je een zoekterm ingeeft kunnen Google web stories teruggevonden worden bij:

  • De zoekresultaten
  • De afbeeldingen
  • Google Discover

Maar in eerste instantie staan ze op je website. Als Google je web story interessant vindt, dan zal de zoekmachine ze in de tonen. Natuurlijk moet Google je web stories wel goed en relevant vinden om deze als antwoordt aan te bieden op een zoekterm.

Hiernaast zie je een voorbeeld van z’n web story. Je kan ze herkennen aan het witte logo in de rechterbovenhoek. De foto komt van Google Developers en op de webpagina kan je wat meer technische informatie terugvinden over hoe je een web story kan activeren.

7 Google web story voordelen

Google web stories kunnen je SEO positie een boost geven. Het is een extra mogelijkheid om vindbaar te zijn voor je doelgroep. Je web story kan als antwoord gegeven worden op een vraag in Google.

Er is ook een mogelijkheid tot gesponsorde stories, maar het is goedkoper om goede content te hebben waardoor je organisch hoger rankt.

Je geeft een verhaal weer op een van de leukste manieren voor een bezoeker. Denk maar aan wanneer je een boek opent. We zijn allemaal stiekem wel blij wanneer er veel plaatjes in staan. Mensen houden van visuele beelden en een Google web stories speelt hier perfect op in.

Je verhaal wordt in kleine hapklare stukjes voorgeschoteld. Mensen moeten gewoon kijken en hier en daar wat korte tekst lezen. Dit vraagt heel wat minder inspanning dan een webtekst lezen.

Deze stories zijn vooral gericht op mobiele gebruikers aangezien de stories verticaal zijn en ze laden ook snel. De ervaring voor mensen die op hun smartphones gaan Googlen is cruciaal. Want, volgens een onderzoek van Statista gebruikt meer dan 90% van de wereldwijde internet populatie hun mobiel om online te gaan.

Mensen kennen het principe van stories al. Aangezien wij als mens gewoontedieren zijn, is een feature die we al kennen echt ideaal. Een vertrouwd gevoel is fijn, daarmee verbeter je ook de ervaring. Er is geen grote drempel waarbij bezoekers met iets nieuws moeten leren werken.

Het is geen passieve tekst die je leest. Je kijkt, klikt, leest en luistert. Het is dus niet alleen leuker, maar ook effectief. De boodschap van je verhaal zal veel beter blijven hangen doordat het interactief is.

Je web stories worden ondersteund door analytics waardoor je dus ook alles kan tracken. Je kan dus alle activiteiten opvolgen en optimaliseren waar het beter kan.

Een CTR of click trough rate is het percentage mensen die op je web story (of link) klikt tegenover alle mensen die de story (of link) zien, maar er niet op klikken. Doordat mensen sneller op een storie zullen klikken dan op een link naar een website, zal je een hogere CTR behalen op je web story. Als je in je web stories goede call-to-actions maakt naar je website, zal ook daar je CTR verhogen.

Maak je web story SEO proof: 8 tips

Een affiliate link is een link naar een andere website om een product of dienst aan te kopen. Het is belangrijk dat je maximaal één affiliate link gebruikt per storie. Als je verhaal te commercieel wordt, zal Google het als minder relevant zien en je dus lager ranken.

Je kan maximaal 30 slides plaatsen. Google raadt aan minstens 5 slides te gebruiken, maar 10 tot 20 slides is ideaal voor je storytelling.

De lengte van een titel heeft maximaal 40 tekens. De tekst mag maximum 200 tekens hebben per slide. Less is more.

Google en andere zoekmachines weten niet altijd wat er op de slides staat. Door structured data toe te voegen leg je uit aan zoekmachines wat er te zien is op het beeld. Gestructureerde data is een technische SEO factor. Wil je meer weten over technische factoren die je website hoger laten ranken? Check dan zeker onze pagina technische SEO.

Gebruik sprekende beelden om je verhaal extra duidelijk te maken. Je kan gerust gebruik maken van foto’s of illustraties, maar bewegende beelden maken wel wat meer impact. Overweeg dus zeker om Video’s en GIF’s te gebruiken.

Wanneer je een video gebruikt is het ook altijd handig van die te ondertitelen. Een GIF is een kort bewegende foto of illustratie die steeds herhaald wordt.

Je kan je web stories toevoegen aan de XML-sitemap van je website. De sitemap geeft de structuur weer van je website en wordt geïndexeerd door zoekmachines.

Elke storie heeft een eigen URL waardoor je ze makkelijk kan delen. Je kan vanuit je stories naar je eigen website linken en ook andersom. Maar je kan de URL ook op andere app’s en pagina’s delen. Deze content is waarschijnlijk ook interessant om op je sociale media te uploaden.

Wil je zeker zijn dat je stories goed geïndexeerd worden en hoog zullen ranken? Gebruik dan de AMP-test van Google.

Hoe maak je Google web stories?

Google stories in WordPress

Werk je met WordPress? Dan is het super eenvoudig om Google web stories te maken. WordPress heeft een handige plug-in die je kan downloaden, voorlopig zit deze wel nog in de bèta-fase voor België. Eens je de WordPress plugin hebt toegevoegd zijn er templates waaruit je kan kiezen. Daarna kan je eenvoudig afbeeldingen, vormen, video’s en tekst toevoegen. 

Ik werk niet met WordPress

Geen zorgen, je kan nog steeds Google web stories maken. Het zal enkel wat meer werk zijn omdat je extern je stories zult moeten maken, voor je ze op je website kan plaatsen. Gelukkig bestaan er handige tools met voorgestelde templates die het meeste werk al doen voor jou. Een paar voorbeelden waarmee je Google web stories kan maken zijn:


3 voorbeelden

We geven je 3 voorbeelden van Google web stories.

Je Google web stories laten optimaliseren door Varamedia? Goed idee!

Ben je geïnteresseerd om de optimalisatie van je Google web stories uit te besteden? Aarzel niet langer en neem contact met ons op via onderstaande knop!