Wat is SEO?
Search engine optimization of zoekmachine optimalisatie verhoogt de vindbaarheid van je website. SEO gaat je website hoger laten scoren op de resultaatpagina van zoekmachines zoals Google of Bing. Maar om vindbaar te zijn moet je website geoptimaliseerd zijn.
Let op! SEO is niet hetzelfde als SEA. Met SEO ga je zo hoog mogelijk ranken in de de gratis of organische zoekresultaten. Bij SEA of search engine advertising wordt er betaald om meer bovenaan te staan.
Waarom moet je je website optimaliseren?
SEO zorgt ervoor dat je website hoger scoort in de resultaatpagina en zorgt zo voor meer relevante bezoekers. Dat betekend een hogere CTR en meer conversies.
Bovenaan staan is cruciaal voor je CTR of click trough rate. Dat is het percentage mensen die je website aanklikt gedeeld door het aantal mensen die de link naar je webpagina zag staan, maar er niet op klikte. De CTR van de 1e positie is 43,32%, een 6e plaats heeft slechts 10% CTR meer. Dit blijkt uit een onderzoek van Clicta Digital.
Daarnaast zijn relevante bezoekers ook zeer belangrijk. Als je bezoekers relevant zijn, zullen ze sneller overgaan tot de gewenste acties. Je zal dus meer conversies behalen als je aan SEO doet.

Je kan je website op 3 manieren optimaliseren:
- Technische optimalisatie:
Een technisch optimale website heeft een duidelijke en logische structuur. Maar deze moet ook snel en gebruiksvriendelijk zijn. - Content optimalisatie
Inhoudelijk moet je content niet enkel voor bezoekers relevant zijn. Maar ook Google moet je als relevant zien, enkel dan zal hij je hoger plaatsen. - Autoriteitsoptimalisatie
Je moet werken aan de autoriteit van je website door aan linkbuilding te doen.
SEO Bureau nodig? Contacteer Varamedia!
10 stappen naar een SEO website
Je website moet logisch en duidelijk opgebouwd zijn. De sitemap is de structuur van je website en de basis voor de navigatie ervan. Zoekmachines gaan je website lezen en ze doen dat op basis van je sitemap. Als deze niet duidelijk is opgebouwd, kan de zoekmachine heel wat content missen.
Je moet ook rekening houden met de opbouw van je URL. Ook deze moet logisch zijn. Gebruik ook zoektermen in je URL, maar hou er rekening mee dat elke URL uniek moet zijn.
Meta titles en meta descriptions zijn tekst die zichtbaar zijn in de resultaatpagina. In het voorbeeld hieronder is ‘Copywriter gezocht? – Varamedia kan helpen’ de meta-titel en de tekst eronder is de meta description.
In de meta titels en meta descriptions moet je zeker zoekwoorden gebruiken. En je gebruikt ze best in het begin van je meta titel en meta description.
Een meta title moet tussen de 50 en 65 tekens zijn inclusief spaties. Probeer de tekens zo optimaal mogelijk te gebruiken, schrijf dus ook niet een zeer korte titel. Ideaal is dus tegen de 60-65 tekens.
Meta descriptions of beschrijvingen zijn best tussen de 155 en 160 tekens, ook dit is inclusief spaties. Met een optimale meta-titel en meta-description ga je een betere ranking krijgen.
HTML-titels
De HTML-titel is de paginatitel van je webpagina. Deze staat niet op je webpagina zelf maar in de balk van je internet tabblad. Hieronder zie je een voorbeeld van onze pagina SEO link building agency.
Je belangrijkste zoekterm of zoektermen moeten hierin staan. Dit is een belangrijke factor voor zoekmachines, ze zoeken een match tussen de woorden in je paginatitel en de zoektermen die mensen ingeven.
Tussenkoppen
Niet enkel de structuur van je website, maar ook de structuur van je titels moet goed zitten. Wanneer je naar de code kijkt zijn je titels opgedeelt in H-tags. Je H1 en H2 zijn het belangrijkste.
Ook de termen die je in je titel en tussentitels gebruikt zijn van belang. Gebruik een zoekwoord en woorden die relevant zijn die voor het onderwerp.
Een zoekmachine ziet de homepagina aan als één van of zelfs de belangrijkste webpagina van je website. Het is dus belangrijk van deze te optimaliseren. Zorg dat je homepagina relevante content heeft.
Dit is ook voor bezoekers vaak het eerste dat ze zien. Dus zorg voor een visueel leuke website. De opmaak moet aanspreken en mensen aanzetten om de tekst te lezen of een andere actie te ondernemen.
Maak ook dat de homepage direct duidelijk maakt wat je doet. Zorg dat ze zien welke producten of diensten je aanbiedt. Je wilt natuurlijk ook dat ze verder gaan dan enkel de homepagina bekijken. Stimuleer mensen met een CTA of call-to-action.
Onze homepagina maakt direct duidelijk dat we gespecialiseerd zijn in leadgeneratie. Er is ook een duidelijke CTA om op de knop te klikken.
Zorg dat je SEO teksten boeiende en relevante content hebben. Ook al moet je rekening houden met wat zoekmachines belangrijk vinden, je schrijft in eerste plaats nog altijd voor je bezoekers. Zorg dat je de aandacht trekt en vasthoudt. Dat kan bijvoorbeeld door genoeg CTA’s of call-to-actions. Maar ook de copywriting moet mensen boeien en aanzetten tot actie.
Wil jij een website met een overtuigende tekst die zowel je bezoekers als Google bekoren? Onze copywriters zijn zijn hierin experts.
Vermijd dus duplicate content. Duplicate content is gelijk aan of lijkt goed op de content van een andere webpagina. Met kan je controleren of je content lijkt op die van andere websites.
Wat voor zoekmachines ook belangrijk is, is dat het unieke content is. Wanneer je webteksten of blogs schrijft, kom met iets nieuws af.
Vermijd dus duplicate content. Duplicate content is gelijk aan of lijkt goed op de content van een andere webpagina. Met Copyscape kan je controleren of je content lijkt op die van andere websites.
Een zoekmachine zoekt een match tussen de zoekopdracht die een surfer gebruikt en zoektermen dat op websites staan. Het is belangrijk om een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Hiermee kijk je naar welke zoekwoorden er veel bereik hebben, maar vooral welke relevant zijn specifiek voor je website.
Er bestaan verschillende tools om zoekwoordonderzoeken te doen zoals: Ubersuggest, Ahrefs, SEMrush, zoekwoordplanner van Google Ads en KWFinder.
De tools zijn zeer handig, maar het nadeel is dat je wel kennis nodig hebt om de data juist te analyseren. Maar wij staan je graag bij om een zoekwoorden onderzoek te doen specifiek gericht op je website.
Linkbuilding is een zeer belangrijk criteria voor zoekmachines. Linkbuilding zorgt voor autoriteit. Link zelf naar belangrijke webpagina’s en zorg dat betrouwbare websites naar jou linken. Het aantal links speelt een rol, maar vooral de kwaliteit ervan is belangrijk.
Je kan linkbuilding doen op 3 manieren:
Interne links
Interne links zijn links op je website die verwijzen naar een andere pagina’s van je eigen website.
Externe links
Een externe link is een link van je eigen website naar een andere website
Backlinks
Een backlinks zijn inkomende links die andere websites leggen naar een webpagina van jou.
Varamedia is linkbuilding expert en zorgt dat je website een hoge autoriteit verkrijgt
Je website moet goed werken. Dat begint al bij het laden ervan. In een snelle digitale wereld, is er geen tijd voor trage websites. Als je website meer dan een paar seconden moet laden, dan gaat de bezoeker al terug weg gaan. En erger nog, dan gaat de bezoeker mogelijks naar de concurrent.
Laadsnelheid
Maar hoe verklein je de laadsnelheid van je webpagina’s? Gebruik geen grote bestanden of afbeeldingen. Deze nemen heel wat tijd om te laden. Gebruik liever afbeeldingen met een kleinere bestandsgrootte, of verklein de grootte. Er bestaan gratis tools zoals de Google Lighthouse Chrome extension om de laadsnelheid van je website te testen.
Gebruikerservaring
Mensen hechten veel belang aan hun gebruikerservaring, Google ziet dat ook en houdt daar dus rekening mee. Zorg dus dat mensen makkelijk kunnen rond navigeren op je website. Zorg voor internal linking en buttons zodat ze niet steeds in het menu moeten zoeken.
Broken links
Een grote frustratie bij bezoekers is wanneer ze op een link klikken, maar ze op een 404-pagina terechtkomen. Werken je links niet, dan wordt je door Google afgestraft. Je kan je webpagina’s checken op dode links met Brokenlinkcheck.
Wanneer je afbeeldingen op je website plaatst, weet Google niet direct wat er op staat. Bij afbeeldingen kan je een ALT-tag invullen. Deze ALT-tag vul je in met een aantal woorden die de afbeelding beschrijven. Zo kunnen zoekmachines lezen wat er op de afbeelding staat.
Een andere reden om de ALT-tekst in te vullen is om in de zoekresultaten van afbeeldingen vindbaar te zijn. Als je een afbeelding opzoekt en de zoekterm komt overeen met die in je ALT-tekst, dan zal de kans groot zijn dat je afbeelding wordt getoond tussen de zoekresultaten.
Zorg voor genoeg interactie mogelijkheden op je website. Hiermee worden activiteiten bedoeld zoals bezoekers die op je website klikken, scrollen, reageren etc. Dat ziet Google en de zoekmachine zal je dan ook als relevant aanzien.
Andere manieren om je website interactief te maken is door recensies. Geef de mogelijkheid aan bezoekers om te reageren op blogs. Vraag ook naar hun meening, daardoor voelen ze zich gewaardeerd.
Meten is weten!
Je moet natuurlijk wel alles meten en die data bijhouden. Dan kan je ze analyseren en vergelijken. Om je website te optimaliseren bestaan er heel wat SEO tools om je te helpen.
Maar wil je graag professionele hulp om met je website beter te laten scoren in de rankings? Wij maken je website volledig SEO-proof, neem hier contact met ons op.
Geïnteresseerd in een eerste kennismakingsgesprek?