Inleiding: hoeveel kost SEO?
Op de vraag hoeveel SEO kost gaan we het hier uitgebreid hebben. Hierbij zijn twee vragen belangrijk:
- De financiële kost van SEO
- De kosten op vlak van tijdsinvestering bij SEO
Waarom investeren in SEO?
SEO of zoekmachineoptimalisatie is de kunst van het optimaliseren van een website zodat deze hoog in Google gepositioneerd wordt.
Met andere woorden, je wilt er met SEO alles aan doen zodat Google jouw website als meest relevante zoekresultaat beschouwd op enkele belangrijke zoekwoorden.
Money keywords
Deze zoekwoorden noemen we ook ‘money keywords’: het zijn de zoekwoorden waar waarschijnlijk ook al je concurrenten op proberen opklimmen in de Google zoekresultaten.
Organisch zoekverkeer is gratis... maar neemt veel tijd in beslag

SEO is met andere woorden het bevorderen van je organisch zoekverkeer via Google.
Per definitie is organisch zoekverkeer altijd gratis. Daarom hechten veel bedrijven een groot belang aan SEO: het zorgt voor gratis verkeer naar de website.
Hierbij is een belangrijke kanttekening: om dit gratis zoekverkeer te bekomen heb je veel tijd nodig.
SEO is dus geen snelle manier van zoekverkeer aantrekken en bovendien biedt SEO-werk geen garanties. Het succes van SEO-werk hangt niet enkel af van de eigen inzet maar ook van de inzet van de concurrenten.
Op zoek naar snelle resultaten?
De vraag die je je dus moet stellen is de volgende: wil ik snel resultaten verkrijgen? Dan is het soms interessanter om SEO te combineren met zoekmachine-advertenties via SEA (Search Engine Advertising) in Google.
Wat kost SEO? Alle aspecten van SEO en hun kostenplaatje

SEO is specialistenwerk en wordt uitgevoerd door SEO consultants met jarenlange ervaring. Het is niet mogelijk SEO enkel te reduceren tot ‘het optimaliseren van pagina’s’ want hier komt veel meer bij kijken:
- Technische SEO: interne linking, indexeerbaarheid, meta-omschrijvingen
- On page SEO: SEO content, voldoende woorden, de juiste zoekwoorden, relevantie van de content
- Off page SEO: link building, citation development, authority development
- SEO aan de hand van Google Analytics: Bounce rates, Sessieduur, websitegedrag
SEO bestaat uit verschillende aspecten met elk hun prijskaartje. Wij starten elke SEO-samenwerking altijd met een SEO audit. Hierin brengen we de huidige SEO-situatie in kaart en bouwen we een SEO content plan waarin ook een SEO-concurrentieanalyse in verwerkt zit.
Vervolgens hebben we alle eerder genoemde aspecten van SEO samengevoegd in verschillende diensten.
Wat kost een SEO specialist?
Wij zijn SEO experts die enkel projectmatig werken. Daarom rekenen wij een prijs per project zoals je hierboven ziet. Deze prijzen liggen vast en bevatten ook SEO consultancy via e-mail.
In SEO spelen enkele factoren een rol in de prijs:
- De tijd die we investeren in on-page optimalisatie en content SEO
- De links en artikels die we bij derde partijen aankopen in het kader van off-page SEO (link building / authority building).
De vraag wat een SEO specialist kost is dus niet makkelijk te beantwoorden. Dat ligt namelijk heel projectmatig vast. Het ene SEO-project is groter en duurt langer dan het andere.
Wel is er één constante in dit verhaal: een SEO specialist ‘kost’ geen geld, maar levert veel nieuwe inkomsten op. Om die reden zetten wij SEO conversietracking heel centraal in onze aanpak. Door alle SEO conversies keurig te meten en op te volgen, meten we tot op de euro het rendement van onze SEO specialisten op jouw project. Als klant ervaar je hierdoor een grote transparantie en ook veel betere resultaten dan bij bureau’s die minder nadruk leggen op conversietracking.

Dus… Hoeveel moet je budgetteren voor je SEO-campagnes?
In principe staat er dus geen limiet op hoeveel SEO kan kosten aangezien er altijd werk zal blijven. SEO is nooit ‘klaar’. Daarom kijken wij naar een parameter die véél belangrijker is: rendement.
Wat we doen is kijken in Google Analytics naar de pagina’s die de meeste conversies opleveren. Dat zijn de pagina’s die de hoogste prioriteit krijgen in de SEO takenlijst voor de website. Op die manier wordt het rendement snel gehaald en kan opnieuw het budget verder verruimd worden.
We zorgen er namelijk voor dat we met SEO mikken op gevoelige omzetstijgingen via de belangrijkste websitepagina’s. We vermijden ‘algemene SEO’ zonder eerst de data te analyseren waar we onze pijlen het best op richten.
We moeten dus eerder spreken van ‘marketingrendement’ dan van ‘marketingbudget’ als belangrijkste meetpunt. Het marketingbudget moet een zeker rendement (Return on Ad Spend) opleveren en vervolgens onmiddellijk herbekeken worden. Niets is triestiger dan een rendabele campagne stopzetten omdat het ‘budget’ is bereikt.

SEO conversietracking staat bij ons centraal
Als zoekmachine marketing bureau hoort men niet tevreden te zijn met alleen maar een toename in kliks of weergaven.
Natuurlijk zijn kliks en weergaven leuk. Maar ze betalen de rekening niet.
Wat wel de rekeningen betaalt, zijn echte conversies in de vorm van sales en leads die zuiver via zoekmachines zijn binnengekomen.
Vandaar start onze samenwerking altijd met het allerbelangrijkste: we stellen de conversietracking helemaal op punt voor het meten van conversies via zoekmachines. Alleen zo kunnen onze resultaten objectief worden gemeten en kan jullie bedrijf de digitale marketing verder opschalen op een datagedreven manier.
Eén van onze kenmerken als zoekmachine marketing bureau is het uitgebreid KPI Dashboard via Google Looker Studio dat we delen met jullie. Hierin wordt al ons SEO-werk transparant geregistreerd.
En natuurlijk bezorgen we elke week, twee weken of maand een PDF-rapport van deze evoluties. De conversies zwart op wit op papier.

Kostprijs van SEO versus SEA (Google Ads)
SEA is doorgaans duurder dan SEO omwille van de marketingbudgetten die naar Google gaan.
Wat SEO betreft zijn de investeringen vooral tijdsgebonden en zit het rendement op lange termijn.
SEO heeft een groter rendement dan SEA omdat het zorgt voor gratis zoekverkeer dat vaak ook meer gemotiveerd is. Zeker in leadgeneratie is SEO een absolute prioriteit.
De kostprijs voor een klik in Google Ads wordt berekend op basis van de concurrentie voor een zoekpositie in de veiling. Maar ook de kwaliteitsscore van zoekwoorden en hun landingspagina telt mee in de kostprijsberekening. Hoe kwalitatiever de landingspagina, hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager het bedrag hoeft te zijn waarmee je kan winnen in een veiling.
Met andere woorden: begin liefst niet aan SEA alvorens je website eerst SEO-matig goed scoort in de ogen van Google. Google zal dit in SEA belonen met lagere kost-per-kliks.
SEO en SEA zijn dus complementair.

JEROEN VAN RAEMDONCK
Varamedia specialiseert zich in de krachtigste SEO campagnes in combinatie met doeltreffende online marketing voor leadgeneratie: SEO, SEA en sociale media marketing. Onze grafieken liegen er niet om. Wie met ons samenwerkt, krijgt meer omzet via de website en steekt zijn concurrenten voorbij in de Google zoekresultaten. Dat garanderen wij en hebben we al meermaals bewezen. Neem vrijblijvend contact op.