
In dit artikel installeer ik het Google Tag Manager pixel stap voor stap en ga ik nadien aan de slag met het installeren van een aantal marketingpixels en remarketingpixels. Zoals je gaat zien, gebruik ik al deze online marketing tools in hun Engelstalig origineel. Dat doe ik omdat dit het gemakkelijker maakt om online research te doen; het Engelstalig aanbod aan literatuur rond bijvoorbeeld GTM (en bij uitbreiding alle andere marketing platformen) is namelijk veel groter, wat het makkelijker maakt om snel resultaten te vinden.
Laten we beginnen met het begin: het plaatsen van de GTM-code. Maar eerst een korte intro over Google Tag Manager zelf.
Neem contact op met Varamedia voor meer informatie
Google Tag Manager in een notendop

Een Trigger is een definitie van wanneer een Tag (die je in een volgende stap pas instelt) moet aangeroepen worden. Je kan triggers aanmaken die op elke pagina actief worden of triggers die enkel afvuren op bepaalde, voorgedefinieerde pagina’s.

Daarna kun je een ‘tag’ gaan instellen waarbij je – letterlijk – een marketingtag gaat installeren. Je bepaalt aan de hand van een trigger wanneer de tag precies moet aangeroepen worden. Wil je dat de tag op elke pagina actief is, zoals het globale Google Analytics pixel? Of enkel gebeurtenisspecifieke triggers zoals bijvoorbeeld een druk op de knop van het leadformulier, of het afrekenen in het winkelmandje?
Hier komen we later nog op terug maar met gebeurtenisspecifieke tags en triggers kun je later in Google Analytics perfect de performance van je website gaan meten.

Zo installeer je het Google Tag Manager pixel op je website
In principe is het installatieproces relatief eenvoudig. Er komt een klein beetje HTML bij kijken maar het voordeel is dat je dit maar één maal moet installeren. Nadien kun je gewoon je nieuwe tags en pixels gaan toevoegen zonder dat je ooit nog met HTML in aanraking komt.
Surf naar https://tagmanager.google.com en log eerst in met je Gmail account. Dan opent zich een leeg Tag Manager account en kun je klikken op ‘Account maken’.
Hier moet je eerst een aantal zaken invullen zoals je land en je accountnaam (de naam van je website).
In een volgende stap vraagt GTM je om je container in te stellen. Hier vul je gewoon de URL van je website in en kies je voor ‘internet’, ‘iOS’, ‘Android’ of ‘AMP’. De meeste mensen kiezen voor ‘Internet’ als voornaamste doelterrein van hun container / website.

Vervolgens moet je het Google Tag Manager script gaan installeren op je website. Het script bestaat uit twee delen: een dat je bovenaan het <head> gedeelte van je website moet plaatsen en eentje dat je bovenaan in het <body> gedeelte plaatst.
Elke website, welk CMS je ook gebruikt, is opgebouwd uit HTML. Het verschilt van CMS tot CMS hoe je de HTML kunt bewerken. Hiervoor zoek je best even in Google als je het niet weet. Wij geven WordPress als voorbeeld omdat dit het meest gebruikte CMS is, zeker voor kleinere ondernemingen.
Via WordPress kun je gemakkelijk aan de HTML-bron via het ‘Editor’ gedeelte (Weergave –> Editor). Je kunt ook gebruik maken van FTP via de gratis FTP-client Filezilla. Je kunt je FTP gegevens opvragen bij je host.
Belangrijk: het is meer dan raadzaam om eerst een backup te nemen van je website. Dat kan gemakkelijk met de plugin All In One WP Migration.
Concreet moet je op zoek gaan naar de header.php file. Deze vind je in de theme files van je WordPress thema. Vind je de header.php niet meteen? Dan kan het zijn dat je in het ‘child theme’ van je thema aan het zoeken bent. Hier ga je de header.php niet vinden ; het is belangrijk dat je in de bestanden van je hoofdthema zoekt.

Nu het GTM-pixel is geïnstalleerd, ben je helemaal klaar voor het installeren van je marketing pixels zoals die van Facebook, het Google retargeting pixel, het LinkedIn pixel, en nog veel meer!