Varamedia logo

Wat is Smart Bidding voor Google Ads?

Smart bidding is een nieuw concept geïntroduceerd door Google Ads en maakt gebruik van artificiële intelligentie. Via automatisch bieden kan je op een eenvoudige manier uw campagne doelstellingen behalen. Benieuwd hoe? Dat leest je in dit artikel.

Je bent hier:
Wat is Smart Bidding voor Google Ads?

Hoe gebruikt Google Artificiële Intelligentie?

Smart Bidding-sea-varamedia

Google wil dat u zo vaak als mogelijk geautomatiseerde Smart Bidding gebruikt. Zo traint het namelijk zijn eigen “Artificial Intelligence”. Er zijn verschillende mogelijkheden. Hoe Google dat precies doet, lees je hieronder:

Smart Bidding-sea-varamedia

Hierbij geeft Google je zo veel als mogelijk kliks binnen uw opgegeven budget. Deze methode is minder aan te raden aangezien kliks geen garantie zijn om geld op te brengen. Je wilt eerder leads en sales. Klikken maximaliseren is dus eerder een nutteloze strategie.

Bij deze methode stelt u een maximum kost-per-klik in. Het bod wordt dan verhoogd voor klikken die waarschijnlijk tot een conversie leiden. Het is Google zelf dat beslist of een bepaalde gebruiker meer kans heeft om voor u een conversie te worden. Google neemt deze beslissing op basis van zijn kennis over die gebruiker. De verbeterde kost per klik is een combinatie van handmatig bieden en Smart Bidding.

Smart Bidding-sea-varamedia

Hierbij geeft Google je de vrijheid om zelf het bod te verhogen als je denkt dat het de moeite loont. Dit is een interessante strategie voor de start van jouw campagne. In het begin wil je vaak zelf de touwtjes in handen hebben. Naarmate je Google Ads meer en meer gebruikt, zal je zien dat het zeker loont om de controle aan Google over te laten. Wanneer je start met SEA-advertenties die volledig geautomatiseerd zijn, dan bied je niet “per klik”. In plaats daarvan stel je verschillende doelen in zodat Google die kan gebruiken om te ranken. 

Ontdek hier hoe je jouw eigen website optimaliseert met conversie tracking

Dit betekent kost-per-lead of kost-per-conversie. Hier stelt u zelf een doel in. Bijvoorbeeld: Geef me conversies voor €5 per stuk. Het systeem van Google probeert dat dan te doen. Dat lukt vaak goed als je campagne al een tijdje loopt en Google weet hoe jouw conversies eruit zien. Je stelt een CPA doel in en Google vindt dat voor je. Opgepast, je kunt niet verwachten wanneer de gemiddelde kost €27 per lead is en je stelt €16 in per lead dat er iets zal gebeuren. Zo verkrijg je geen verkeer, blijf hierin dus redelijk. Merk hierbij op dat je dus nog steeds niet per conversie biedt. We betalen hier nog steeds per klik.

Tot slot kijkt Google naar jouw conversie. Of die er nu is of niet. Bij meerdere conversies beïnvloedt dat namelijk bepaalde zaken. Gebruik je een Target CPA dan wil je er zeker van zijn dat je conversies gelijk zijn. (Conversies = mensen die iets kopen, een telefoontje doen, een contactformulier invullen…). Wat je niet wilt is dat er verschillende conversies zijn ingesteld (één voor het bekijken van een pagina, één voor mensen die iets gekocht hebben…). Dat zal bij de optimalisatie van Google’s systeem een verkeerde weergave geven in uw resultaten. En dat wil je natuurlijk niet.

De volgende strategie is de target ROAS. Hierbij stel je conversiewaarden in zodat Google maximaal verkeer probeert te verkrijgen voor deze waarde. Je kunt dat vergelijken met Target CPA. Hierbij probeert Google conversies voor je te vinden voor de prijs dat je biedt. Maar hiermee stel je een meervoudig budget in dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: je streeft naar een 300% rendement. Dat betekent dat je voor elke €50 die je uitgeeft, Google probeert om €150 aan conversiewaarde voor je te vinden. Deze strategie werkt vooral goed in e-Commerce type campagnes. Vooral wanneer er verschillende klanten zijn die verschillende aankoopbedragen hebben. Dit kan je namelijk instellen in jouw conversies (= conversiewaarde komt overeen met de waarde van iemands bestelling).

Om conversies te maximaliseren stelt u een budget in. Google probeert dan zoveel als mogelijk conversies te krijgen binnen dat budget. Mijn voorkeur gaat eerder uit om Target CPA te gebruiken aangezien u dit nog meer controle geeft. Hierbij kan je een andere doel-CPA instellen voor elke advertentiegroep die je uitvoert. Met conversies maximaliseren kan je dat niet doen. Verschillende advertentiegroepen die je uitvoert hebben meestal verschillende conversiewaarden.

Dit is terug een strategie dat minder aanraden is. Hierbij target je een advertentiepositie op een zoekpagina resultaat. Je richt je beter op conversies en conversiewaarde. Dit mag niets te maken hebben met de locatie van jouw zoekpagina. De zoekpagina locatie gebeurt op zijn eigen. Dit is gebaseerd op hoe goed je in staat bent om conversies en verkoop te verkrijgen.

Neem contact op met Varamedia voor meer informatie

Conclusie: Smart bidding vs manual bidding

Er zijn dus verschillende soorten automatische biedstrategieën. Experimenteer vooral en bekijk welke voor jou de interessantste zijn. Op die manier krijg je het beste inzicht en kom je te weten welke biedstrategieën interessant zijn voor jou.

Beluister de podcast hieronder over dit onderwerp:

Leadgeneratie specialist voor Google Ads nodig?

Via dit formulier treed je rechtstreeks in contact met onze expert in Leadgeneratie via Google Ads. Het eerste advies is altijd gratis. Zou je ook graag een Leadgeneratie Audit willen ontvangen? Dit is een gratis service om elkaar beter te leren kennen. Vraag deze Audit aan via het menu op de website!

Interesse om samen te werken? Contacteer ons

5/5

Meer dan +40 tevreden klanten

Ook zulke resultaten boeken?

Gerelateerde artikels

SEA

Hoe bereken je een Google Ads budget?

In dit artikel leren we je alles over hoe je een Google Ads budget kan berekenen en met welke fac...

SEA

Bied ik tegen mezelf met 2 Google Ads campagne?

Kan het kwaad om meerdere Google Ads campagnes te runnen? Bied ik tegen mezelf als ik 2 campagnes...

SEA

Bing Ads Specialist

Een Bing Ads Specialist nodig in België of Nederland? Zoek dan niet verder! Met een Freelance Bin...

SEA

SEA

Met Google Ads SEA marketing campagnes koop je webverkeer in op bepaalde belangrijke zoekopdracht...

SEA

Hoe gebruik je Frequency Caps in Google Ads?

Wat zijn Frequency Caps in Google Ads en hoe gebruik je deze deze? In dit artikel geven we een du...

SEA

Wat is Google Ads met Artificiële Intelligentie?

Gaat artificiële intelligentie de jobs overnemen van manuele SEA-campagnes? In dit artikel bekijk...

SEA

Welke biedstrategie werkt best in remarketing campagnes?

Remarketing is een prima advertentiestrategie waarbij je mensen een aantal keer opnieuw een touch...

SEA

CTA – Call To Action

Een Call-To-Action (CTA) is meestal een knop of banner die de bezoeker aanspreekt en haar of hem ...

SEA

CR – Conversieratio

Het conversieratio of conversiepercentage, is één van de meest gebruikte cijfers om het succes va...

SEA

Conversietracking – Wat zijn de voordelen en hoe zet je het klaar?

Conversietracking ook wel conversion tracking genoemd is een zeer krachtig hulpmiddel waarmee u k...

SEA

Bing Ads Specialist

Een Bing Ads Specialist nodig in België of Nederland? Zoek dan niet verder! Met een Freelance Bin...

SEA

Bing Ads vs Google Ads

Wat is het verschil tussen Bing en Google ads? In dit artikel kom je o.a. meer te weten over de v...

SEA

SEA

Met Google Ads SEA marketing campagnes koop je webverkeer in op bepaalde belangrijke zoekopdracht...

SEA

Is Google Ads ook nuttig voor kleine zaken?

Is het nuttig om Google Ads te gebruiken, ook al ben je een klein bedrijf? In dit artikel geven w...

SEA

Concurrenten targetten op Google Ads?

De naam van je concurrenten targetten, waarom zou je dat niet doen? Is het slim en mag het wel? D...

SEA

Waarom je best Google Ads bodaanpassingen gebruikt

Bodaanpassingen zijn cruciaal bij het opstellen van SEA-advertenties binnen in het platform van G...

Interesse om samen te werken? Contacteer ons

Contactformulier (Artikels POPUP)

Formulier dat wordt geïntegreerd op de artikels in de vorm van een popup.

Naam*(Vereist)
* verplicht in te vullen