Wat is CTA - Call to Action?

Een Call-To-Action (CTA) is meestal een knop of banner die de bezoeker
aanspreekt en haar of hem tracht te overtuigen om te klikken, een aankoop te
doen, een registratie te doen of een e-mailadres op te geven (denk aan een nieuwsbrief-inschrijving). Zeker bij SEA-advertenties (zoals Google Ads) is een CTA belangrijk om de juiste leads aan te trekken. Wil je meer leadgeneratie voor je website? Lees dan zeker verder.

Deel dit

Voorbeelden en Tips voor betere CTA's

Een CTA hoort aanwezig te zijn op elke website en moet steeds kortbondig en aantrekkelijk gebouwd zijn. Als iemand op een pagina landt, zou deze persoon direct moeten zien wat de belangrijkste actie is die je van haar of hem verwacht. Hieronder tonen we een aantal goede voorbeelden voor het maken van betere Call-To-Actions:

1. Call-to-Action met contrast kleuren

call to action voorbeeld

Spotify gebruikt graag knoppen die goed opvallen door een contrasterende achtergrond te gebruiken

De ideale kleur voor een CTA bestaat niet. Wat wel doorslaggevend is voor conversie is een knop die contrasteert met de achtergrond van je website.

Ben je niet zeker wat contrast kleuren zijn? Gebruik deze handige kleurenwiel:

contrast kleuren CTA call to action

2. Keuzemogelijkheden maken bij CTA's

Call to action keuze

Sitegrounds maakt gebruik van klikbare opties

Een enkele knop is niet altijd even effectief als het gaat om opties. Je geeft een potentiële klant het gevoel dat ze een keuze hebben door meerdere keuzes naast elkaar te zetten.

Heb je drie klikbare opties, dan kan je de voordelen opsommen van de verschillende diensten of producten. Een klant klikt op de knop waarbij hij of zij goed bij voelt.

3. Call-To-Actions bij Video Ads

call to actions in videos
Tegenwoordig gebruiken video-platforms zoals Youtube Ads ook CTA’s in hun video’s. Youtube en livestream kanalen zoals Twitch, Facebook Gaming zijn populaire manieren om interactiviteit te promoten tussen de kijker en je kanaal. Een persoon voelt zich meer aangesproken als ze een persoonlijke band hebben met een content creator. Ook hier gelden de Best practices van goede Call-To-Actions, namelijk dat ze kort en duidelijk moeten zijn.

4. Persoonlijke CTA's maken

Een klant kan zich aangesproken voelen als je jouw boodschap persoonlijk maakt, hierbij kan je gebruik maken van de eerste persoonsvorm.
ik wil meer weten knop
ik wil graag geholpen worden” zal beter converteren dan “Gratis trial”.

5. Gebruik tools en heatmaps voor je Call-to-Action knoppen

Microsoft Clarity heatmap

Microsoft Clarity is een gratis tool die gebruikt maakt van video-opnames en heatmaps

Gebruik tools zoals Microsoft ClarityHotjar en Google Analytics in combinatie met Google Tag manager om te zien wat jouw bezoekers doen op jouw website en of ze effectief op je knoppen klikken. Conversietracking is een belangrijk onderdeel van leadgeneratie.

Hierbij kan je gebruik maken van statistiekenheatmaps en playback sessions.

Call to action CTA

Conclusie: een Call-To-Action is maatwerk

De ideale CTA bestaat niet. Veel hangt af van de layout en kleuren van jouw persoonlijke website. Ook het doel speelt een belangrijke rol, wat wil je precies bereiken met je bezoekers?

Daarnaast is testen en feedback super belangrijk! Er bestaan gratis tools die het mogelijk maken om het gedrag van je bezoekers te observeren en je knoppen aan te passen. Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw website.

Heb je hulp nodig bij leadgeneratie en conversie-optimalisatie? Vraag dan zeker een gratis analyse bij ons aan.

Leadgeneratie expert voor Google Ads nodig?

Via dit formulier treed je rechtstreeks in contact met onze expert in Leadgeneratie via Google Ads. Het eerste advies is altijd gratis. Zou je ook graag een Leadgeneratie Audit willen ontvangen? Dit is een gratis service om elkaar beter te leren kennen. Vraag deze Audit aan via het menu op de website!

Neem vandaag nog contact op met ons:

varamedia-webdesign-bureau