Varamedia logo
22+

Hoe werkt affiliate marketing?

Hoe werkt affiliate marketing en hoe kan je hier als adverteerder voordelen uit halen? Affiliate marketing van A tot Z uitgelegd.

Varamedia
Voordat je verder leest... even gedag zeggen ūüĎč

Wij zijn Varamedia, het grootste affiliate marketing agency van Belgi√ę met jarenlange ervaring met het opzetten van partnerships met affiliate partners en influencers. Heb je hulp nodig met jouw affiliate marketing verhaal? Neem dan vandaag nog contact met ons op!¬†

In dit artikel lees je
Je bent hier:
/
/
/
Hoe werkt Affiliate Marketing?

Affiliate marketing uitgelegd voor dummies

Hoe werkt Affiliate Marketing? Het is een vorm van marketing waarbij er betaald wordt voor een geleverde prestatie op commissiebasis. De twee actoren in deze vorm van marketing zijn de adverteerders en de publishers, ook affiliates genoemd. Als affiliate marketing agency voor adverteerders willen we met dit artikel meer duidelijkheid brengen over de kracht van affiliate marketing.

Het verschil tussen publisher en affiliate is eenvoudig: elke website die online bestaat is een publisher. Pas vanaf deze ook affiliate marketing samenwerkingen afsluit met adverteerders, spreekt men van een affiliate.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is onderdeel van het overkoepelende begrip Performance based marketing. In het boek ‚ÄėAffiliate marketing‚Äė van Wiebe de Jager wordt performance based marketing als volgt omschreven: ‚ÄúHet is een marketinginstrument waarbij de kosten van het vermarkten van een product en/of dienst pas gemaakt worden als er een transactie heeft plaatsgevonden en de doelstellingen behaald zijn‚ÄĚ.

Tip: lees ook deze essay van Inge Cornelissen waarin affiliate marketing heel duidelijk wordt uitgelegd.

AWIN-affiliate marketing-varamedia

Performance based marketing

Hoe werkt Affiliate Marketing-affiliate marketing-varamedia

Performance based marketing kan eigenlijk op twee verschillende manieren gedefinieerd worden, namelijk vanuit het 1) afrekenmodel of vanuit een 2) doelstelling:

1). Performance based marketing kan enerzijds gedefinieerd worden als het resultaatgericht afrekenen. Dat betekent dat een adverteerder pas kosten gaat maken nadat er een transactie (een lead of sale) is gerealiseerd. Het maakt niet uit of je zoekmachinemarketing, affiliate marketing of een ander medium inzet; er wordt afgerekend op transacties.

2). Performance based marketing kan anderzijds gedefinieerd worden vanuit de doelstelling. Dat betekent dat de inzet van het medium de doelstelling heeft om transacties te realiseren. Er wordt in deze definitie echter niet per se afgerekend op basis van transacties. Zo kan bijvoorbeeld zoekmachineadverteren ingezet worden – waarbij er per klik betaald wordt – met de doelstelling om transacties te realiseren.

Op zoek naar affiliate marketing? ‚Äč

Hoe werkt Affiliate Marketing-affiliate marketing-varamedia

In het geval van affiliate marketing betekent dit dat een affiliate partij een product of dienst verkoopt via zijn website of app. Als deze advertentie-uiting ook echt leidt tot een verkoop of een leads, zal de affiliate een vergoeding krijgen van de adverteerder.

Deze vergoeding is procentieel of vast maar is altijd gebaseerd op de echte resultaten. Met andere woorden: als de affiliate geen conversies genereert, verdient deze niets. Als de affiliate wel conversies genereert, zal deze een commissie verdienen.

Men noemt dit model ook performance marketing omdat er geen cost-per-click (CPC) of cost-per-impressie (CPM) betaalt moet worden aan de publisher. 

Hoe werkt Affiliate Marketing-affiliate marketing-varamedia

Oké, hoe werkt affiliate marketing dan in de praktijk?

Om affiliate marketing te kunnen laten gebeuren, is een registratiesysteem nodig dat weblinks kan genereren waarin het unieke ID van een affiliate zit. Men noemt dit ook wel trackinglinks.

Hoe dit precies werkt, is heel technisch, maar wat je moet onthouden is dat dergelijke systemen werken met cookies.

Er zijn veel commerci√ęle affiliate netwerken die een dergelijk registratiesysteem aanbieden, zoals¬†TradeTracker,¬†Daisycon,¬†TradeDoubler¬†of¬†Awin.¬†

De adverteerder kan via √©√©n van deze platformen weblinks naar de eigen website ter beschikking stellen. De affiliate kan vervolgens deze links gaan gebruiken en zeker zijn dat de tracking correct zal verlopen. Het laatste wat de affiliate immers wil, is websiteverkeer doorverwijzen via een ‘gewone’ link. Deze zal immers geen transacties registreren bij het affiliate netwerk.¬†

Hoe werkt Affiliate Marketing-affiliate marketing-varamedia

Kan je ook zelf een affiliate netwerk opstarten?

Andere mogelijkheden zijn het opstarten van een eigen affiliate netwerk. Partijen als Coolblue en Bol.com hebben hun eigen affiliate netwerk opgestart, net zoals Amazon. Bekijk het zelf maar: 

Als je als adverteerder voldoende budget hebt en overtuiging van de kracht van affiliate marketing, kan je perfect zelf een netwerk opstarten. Weet dan wel dat je hier ook een affiliate marketing manager nodig zal hebben om het hele proces in goede banen te leiden: 

  • Plaatsing advertentiemateriaal
  • Keuring van nieuwe affiliates
  • Opvolging van bestaande affiliates
  • Goedkeuren / afkeuren van transacties
  • Facturatie

Kortom, het is veel werk om zelf een affiliate netwerk te runnen. Daarom besteden de meeste adverteerders dit toch uit aan een affiliate netwerk dat ervaring heeft met deze sector.

Lees ook het artikel: Ervaringen van Adverteerders met Affiliate Marketing

Als kleine adverteerder is het trouwens heel moeilijk om zelf een affiliate netwerk op te starten. De affiliates zijn namelijk heel moeilijk te overtuigen om zomaar mee te stappen in dit verhaal. Pas wanneer je als bedrijf groot genoeg bent en genoeg volumes kan bieden, zullen de affiliate publishers zich bereid tonen om mee weg te stappen van de traditionele affiliate netwerken.

Hoe werkt Affiliate Marketing-affiliate marketing-varamedia

Waar kan je starten met affiliate marketing?

Als adverteerder kan je affiliate marketing opstarten door contact op te nemen met één van de betere affiliate netwerken in het land waarin je actief bent. Elk land heeft zijn eigen sterke netwerken. Bovendien specialiseren sommige affiliate netwerken zich in sommige niches. 

Wees er dus zeker van dat je met de juiste partij een samenwerking aangaat, want het succes van de affiliate marketingcampagne start bij de keuze van het juiste affiliate netwerk.

Hoeveel kost affiliate marketing?

Wees je er als adverteerder van bewust dat sommige van deze netwerken bepaalde opstartkosten rekenen. Deze kunnen hoog of laag zijn, afhankelijk van het netwerk en afhankelijk van de grootte van je bedrijf.

Want dat hadden we tot nu toe nog niet gezegd: deze affiliate netwerken strijken ook een heel klein stukje van de commissies op om hun werking te financieren. De zogeheten commissiesplit varieert meestal tussen de 70/30 en 80/20.

Die cijfers betekenen dat een adverteerder bijvoorbeeld 10 euro aan de affiliate uitbetaalt en hiervan 3 euro naar het netwerk gaat. De affiliate zelf zal dus enkel 7 euro als commissie zien binnenkomen.

Lees ook het artikel: TradeTracker vs Daisycon vs Awin vs TradeDoubler

Neem vandaag nog contact op met ons:

Daisycon-affiliate marketing-varamedia
Certified Affiliate Marketing Agency Varamedia
Meer omzet met affiliate marketing? Wij kunnen helpen!
5/5

Meer dan +35 tevreden klanten

Affiliate marketing expert inschakelen? Vertrouw op onze ervaring!

Zij vertrouwden ons al voor hun affiliate marketing:

Gerelateerde artikels

Affiliate marketing

TradeDoubler

TradeDoubler is één van de grootste affiliate marketing netwerken van Europa met kantoren in Stockholm, London, Paris, Munich, Berlin, Zurich, Warsaw, Rotterdam, Milaan, Madrid, Singapore, Copenhagen, Helsinki, Mougins en Aix-en-Provence.

Wil je weten hoe affiliate marketing werkt met TradeDoubler? Lees dan zeker verder.

Affiliate marketing

Affiliate Marketing Manager

Ben je als bedrijf op zoek naar een affiliate marketing manager of performance marketing manager in Belgi√ę of Nederland? Dan zit je hier goed, want wij zijn een¬†affiliate marketing agency¬†met jaren ervaring in het werken met publishers en adverteerders in affiliate marketing.

Ons freelance affiliate marketing management team is bedreven in het begeleiden van merken in e-commerce en leadgeneratie.

Affiliate marketing

Hoe werkt Trooper?

Trooper is een Vlaams platform dat verenigingen steunt in de vorm van kleine commissies op online aankopen. Je kan met andere woorden een vereniging of VZW steunen door simpelweg even via Trooper te passeren als je online aan het shoppen bent.

In dit artikel leggen we uit hoe het platform precies werkt en hoe het achterliggende systeem in elkaar zit. Immers: waar haalt Trooper het geld vandaan om deze donaties te financieren? Lees verder

Affiliate marketing

Vergelijking: TradeTracker, Daisycon, Awin en TradeDoubler

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij er betaald wordt voor een geleverde prestatie op commissiebasis. Als affiliate marketing agency voor adverteerders willen we met dit artikel meer duidelijkheid brengen over de kracht van affiliate marketing en vergelijken we de bekendste affiliate netwerken: TradeTracker, Daisycon, Awin  en TradeDoubler .

Wil je weten hoe affiliate marketing werkt met AWIN? Lees dan zeker verder.

Affiliate marketing

Daisycon

Met meer dan 150 miljoen sales per jaar is Daisycon één van de grootse affiliate marketing netwerken van Europa. Het bedrijf bestaat al sinds het jaar 2000 met een kantoor in Almere, Nederland. Volgens hun eigen website kan je adverteren in een grote, internationale netwerk: Daisycon heeft meer dan 30.000 actieve websites in haar netwerk.

Wil je weten hoe affiliate marketing werkt met Daisycon ? Lees dan zeker verder.

Affiliate marketing

TradeTracker

TradeTracker biedt online adverteerders (merchants) en publishers (affiliates) de mogelijkheid om de online marketing en sales te ontwikkelen en te optimaliseren op basis van ‚Äúpay-for-performance‚ÄĚ.

TradeTracker is in Belgi√ę het grootste affiliate netwerk met meer dan 500 campagnes die de meer dan 10.000 affiliates kunnen promoten via hun webpagina's. In Nederland heeft TradeTracker zelfs meer dan 2.000 campagnes.

Wil je weten hoe affiliate marketing werkt met TradeTracker? Lees dan zeker verder.

Affiliate marketing

Affiliate marketing agency

Als Affiliate Marketing Agency zijn wij al sinds 2010 actief in de boeiende wereld van affiliate marketing. Sterker: Varamedia is ontstaan vanuit de affiliate wereld met tientallen affiliate websites in leadgeneratie en e-commerce die op de dag van vandaag nog altijd actief en succesvol zijn.

Affiliate marketing

Affiliate marketing in Belgi√ę

Affiliate marketing¬†in Belgi√ę is bezig aan een sterke opmars. Zo goed als elk bedrijf dat in e-commerce of leadgeneratie actief is, heeft veel baat bij het inschakelen van affiliate - publishers - die als online vertegenwoordigers werken op commissiebasis.

Over ons: wij zijn een affiliate marketing agency met jarenlange ervaring met het opzetten van partnerships met affiliate partners en influencers. Lees verder.

Affiliate marketing

Affiliate marketing in Nederland

Wil je geld verdienen met affiliate marketing in Nederland en vraag je je af welk affiliate netwerk je het beste kan gebruiken?

In dit artikel ontdek je welke partijen die je absoluut nodig hebt om geld te kunnen verdienen met affiliate marketing, namelijk een affiliate netwerk.

Interesse om samen te werken? Contacteer ons

Het contactformulier voor op de pagina's /contact, /diensten, ...

Voor + achternaam(Vereist)
Varamedia logo
Klaar voor een nieuwe samenwerking?