Wat maakt een goed marketingbureau?

1. Kennis van zaken
Een marketingbureau moet kennis van zaken hebben. Het klinkt logisch, maar het komt toch vaker voor dan je denkt dat een marketingbureau te weinig ervaring heeft. Sommige marketingbureaus zeggen wel dat ze alles kunnen, maar hebben eigenlijk geen echte expertise.
Een goed marketing bureau zal altijd kunnen zeggen wat hun specialisatie is en kunnen aantonen waarom ze hier de beste in zijn. In het veld van (online) marketing ontdek je bijna elke dag nieuwe dingen. Iemand die 10 jaar geleden dacht expert te zijn, zal dat nu niet meer zijn als er niet actief wordt ingezet op constante bijscholing. Een online marketing bureau moet kennis van zaken blijven hebben.
2. Er wordt een goed plan uitgedacht
Veel marketing bureaus zetten wel in op kwantiteit, maar letten helemaal niet op de kwaliteit van het werk dat ze leveren. Dat is voor hun klanten nochtans de essentie: leads genereren of sales draaien.
Ineens staat je website vol en heb je een heleboel werkuren betaald, maar zie je geen resultaat. Dit komt vaak omdat er geen marketingstrategie is uitgedacht. Met zo’n strategie wordt een doelstelling bepaald, nagedacht over welk concept hierbij zou passen, gekeken naar alle kanalen die nodig zijn, rekening houdend met elke uitdaging.
Een goed marketingbureau zal altijd eerst een plan met jou uitdenken waarbij precies wordt gekeken naar welke strategieën het best werken voor de specifieke niche waar je bedrijf zich in bevindt. Verschillende thema’s hebben een verschillende behoefte op vlak van marketingaanpak. Je personal branding bepaalt ook welke toon je content marketing moet hebben.
3. Aandacht voor jou en de klanten die je zoekt
Ben je een coole en hippe onderneming die veel jonge mensen wil aantrekken? Of een serieuze organisatie voor andere professionelen? B2B of B2C? Al deze factoren bepalen welke marketing het beste resultaat zal leveren.
Een goed marketingbureau heeft aandacht voor wat jij zoekt. Het gaat hier niet enkel om zoveel mogelijk leads genereren, maar om de juiste klanten aan te trekken voor jouw product. Dit verhoogt ook het aantal conversies, wat uiteindelijk belangrijker is. Heel veel leads genereren die niets opleveren, is de moeite en het geld niet waard.
Lees bijvoorbeeld deze case studie waarin we leadgeneratie voor accountants van A tot Z uitlichten. Net zoals in deze sector geldt voor elke sector een specifieke formule voor leadgeneratie en online marketing die werkt (of niet werkt).
Let ook op voor ‘full service’ marketingagentschappen waar men heel veel klanten tegelijk heeft. Hoe meer bordjes men in de lucht moet houden, hoe minder tijd men heeft voor jou als klant (en hoe lager je resultaten zullen zijn). Om dat soort teleurstellingen komen veel klanten trouwens bij Varamedia terecht: lees hier waarom.

Bad practices bij een marketingbureau
1. Ze smijten met afkortingen en termen zonder uitleg te geven
SEO, SEA, CTR, CR, CTA, … Elk vakgebied heeft zijn eigen taaltje, maar als goede marketeer kan je deze ook goed uitleggen zodat je klant altijd mee is met wat je zegt. Een marketeer die het niet kan uitleggen, weet misschien zelf helemaal niet wat het nut is van al die zaken.
Dergelijke online marketeers gaan dan enkel kijken naar de meest gunstige cijfers zonder rekening te houden met de mensen zelf. In het slechtste geval kijken ze enkel naar de beste cijfers voor zichzelf en niet voor jouw bedrijf.
Een goed marketingbureau zal je kunnen uitleggen wat de belangrijkste metrics zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Om het goede voorbeeld te geven, geven we hier een lijstje waar je kan doorklikken om meer te leren over deze bizarre afkortingen:
2. Contracten waar je niet zomaar uit kan
Sommige marketing bureaus zullen je zo lang mogelijk willen laten betalen zonder echt resultaat te leveren. Ze laten je een langdurig contract tekenen met een veel te lange opzegtermijn. Die contracten worden dan ook nog eens vaak stilzwijgend verlengd. Voor je het weet zit je maanden te betalen voor een service die eigenlijk niet werkt.
Een goede samenwerking is gebaseerd op transparantie en resultaten. Als iemand niet kan aantonen dat er efficiënt en goed werk wordt geleverd, moet je de samenwerking kunnen stoppen. Op elk moment. Een lang bindend contract zorgt er echter voor dat je niet weg kunt.
Bij Varamedia geloven we daarom in wederzijds vertrouwen. Met onze jarenlange ervaring garanderen we directe resultaten met een transparante communicatie.
3. Je hebt zelf nooit contact met de marketeers
Bij bepaalde grote marketing bureaus heb je soms zelfs amper contact met de marketeers zelf. Je hebt dan enkel meetings met mensen uit het sales team die je iets willen verkopen.
Je wilt natuurlijk weten hoe je marketing precies werkt. Niemand beter dan de marketeers zelf om jou uit te leggen hoe de marketing strategie werkt voor jouw business. Je wilt niet gewoon een product kopen, je wilt een samenwerking aangaan. Je moet dan ook je samenwerkingspartner kennen.
Op hun website geeft Smart Data nog meer informatie over hoe je kan zien wanneer een online marketingbureau niet goed bezig is.
Marketing uitbesteden

Als je de marketing van je onderneming uitbesteedt, ben je verzekerd van een team marketeers die echt weten waarmee ze bezig zijn. Het is financieel vaak veel voordeliger om een marketing bureau in te schakelen dan hetzelfde aantal werknemers zelf te vinden en aan te nemen.
Minder geld uitgeven voor een betere service? Klinkt dat niet een beetje onrealistisch? Nee hoor! Het draait allemaal rond de efficiëntie waarmee een marketing bureau kan werken aan de (online) marketing voor jouw zaak.
Hoeveel kost een marketingbureau?
Bij online marketing kunnen de tarieven variëren tussen de 30 euro per uur tot 150 euro per uur of zelfs meer. Afhankelijk van hoeveel werk er per maand wordt geleverd, kunnen je maandelijkse kosten van een goede 100 euro per maand naar een paar duizenden euro’s gaan.
Het is belangrijk om altijd goede afspraken te maken over hoe de kosten gefactureerd worden, hoeveel werk er verwacht worden en welke resultaten er beloofd worden. Een sterke SEO specialist kost bijvoorbeeld wel wat geld, maar levert nog veel meer geld op. Het is met andere woorden zo dat een marketing agency geen geld mag kosten, het moet geld opbrengen.
Heb je vragen over bepaalde tarieven van marketingactiviteiten? Durf ze te stellen! Zo weet je exact waarom het ene marketing bureau meer kost dan de andere en kan jij de juiste keuze maken voor jou en jouw bedrijf.
Varamedia is content marketing bureau met tonnen ervaring
Copywriting bureau nodig voor straffe content? Look no further!
Bij Varamedia vindt u de beste copywriter, gespecialiseerd in uw niche

De sterktes van een online marketingbureau
We zitten steeds meer in een online markt en krijgen dus steeds vaker te maken met digitale marketing. Met de grote online aanwezigheid van Google is het enorm belangrijk voor bedrijven om ook in te zetten op online marketing. Hiermee krijg je veel online leads die je sneller naar je product kan begeleiden.
Maar welke strategieën gebruiken online marketing bureaus om dit te verwezenlijken? We lijsten ze hier op:
1. SEO (zoekmachine marketing en optimalisatie)
SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie, is het gebruiken van verschillende middelen (bv. link building) om je pagina hoger te laten scoren in zoekmachines zoals Google. Zo kan je de online aanwezigheid van je bedrijf vergroten.
Bij het optimaliseren van bijvoorbeeld je website, zal er gelet worden op verschillende keywords en de algemene structuur van alle pagina’s. Google probeert namelijk webpagina’s te lezen zodat bezoekers het antwoord vinden op hun vraag. Hierop inspelen met de juiste copywriting zal ervoor zorgen dat je pagina hoger begint te scoren in Google en op de eerste pagina van de zoekresultaten belandt.
Zeker bij het genereren van online leads is SEO een onmisbare strategie. Binnen digitale marketing is het dan ook een van de bekendste begrippen. Geen enkel digitale marketing bureau zal ervoor kiezen om geen SEO in te zetten in hun campagnes.
2. SEA (search engine advertising)

Zonder kennis kan er veel misgaan met SEA. Je moet er niet zomaar geld tegenaan smijten. Een goed online marketing bureau zal je kunnen helpen om je Google Ads goed te gebruiken en hiermee de beste resultaten te realiseren.
SEO in combinatie met SEA zal er uiteindelijk voor zorgen dat je online aanwezigheid organisch kan groeien. Via Google Ads zal je al meer online leads binnenkrijgen. Met een goede SEO blijven ze langer op je webpagina’s en weet Google dus dat jouw website de moeite waard is om te tonen aan nieuwe bezoekers.
3. Copywriting
Een online marketing bureau moet ook goede copywriters hebben. Je website wordt namelijk niet enkel gelezen door Google, maar door mensen. Een tekst die niet logisch opgebouwd is en helemaal niet aangenaam leest, zal uiteindelijk ook niet goed scoren.
Het is een typische valkuil binnen online marketing. Je focust zo hard op de metrics, dat je niet meer let op het belangrijkste element van ze allemaal: mensen. Google zal het misschien niet meteen door hebben, maar mensen zien het meteen. Uiteindelijk zal dit ook zichtbaar zijn voor Google, omdat niemand lang op je pagina blijft.
En laat metrics als sessieduur, bounceratio, scrolldiepte (allemaal gerelateerd aan de gebruikerservaring) nu net heel belangrijk zijn voor je resultaten in Google.
Het marketing management moet daarom zeker ook de focus leggen op copywriters en dit niet beschouwen als een onnodige investering. Content is king, zeker in Google.
4. Social media marketing

Het kan ook handig zijn om in te zetten op sociale media. Veel merken gebruiken LinkedIn, Facebook en Instagram (en tegenwoordig zelfs TikTok) om aan personal branding te doen. Met leuke content en filmpjes met een goed script kan je ervoor zorgen dat mensen je leren kennen en geïnteresseerd raken.
Voor sommige ondernemingen is het handiger om via LinkedIn aan marketing te doen. Dit professionele netwerk heeft andere mogelijkheden dan een platform zoals Facebook waar je posts tussen foto’s van taarten en katten belanden. LinkedIn marketing gaat eerder kijken naar zakelijke B2B marketing waarbij je andere professionelen gaat bereiken.

Marketeer David Meerman Scott schrijft in zijn artikel dat je ook op LinkedIn niet te veel aan interruption marketing mag doen, maar moet inzetten op informeren. Online marketing op LinkedIn moet dus zeker niet resulteren in veel berichten versturen die enorm focussen op verkoop. Social media marketing werkt het best wanneer je gericht interesse probeert te wekken voor je product of service.
Social media marketing is niet geschikt voor elk bedrijf en is ook veel onvoorspelbaarder dan zoekmachine marketing. Van de ene dag op de andere kan je pagina bijvoorbeeld plots van Instagram gehaald worden zoals onlangs nog gebeurde bij deze Tiense lingeriewinkel. Of het algoritme verandert en je scoort ineens niet meer goed… Sociale media zijn op dat vlak minder betrouwbaar dan zoekmachines.
Marketingbureau nodig dat je bedrijf kan doen groeien zoals nooit tevoren? Wij hebben alle kennis in huis!
Varamedia, dé specialist in online marketing

Onze expertise
Bij goede resultaten in online marketing is niet enkel SEO belangrijk, maar vooral hoe bezoekers met je pagina’s omgaan. Als bezoekers vinden wat ze zoeken, zal Google altijd jouw pagina boven andere pagina’s ranken.
Als online marketingbureau met jarenlange ervaring weten wij exact hoe voor de beste resultaten te zorgen voor de online marketing van jouw bedrijf. Vraag een gratis audit aan en ontdek wat wij als online marketing bureau kunnen betekenen voor jouw bedrijf!