Sociaal verzekeringsfonds

Wanneer iemand verzekeringsplichtig is in het socialezekerheidsstelsel voor zelfstandigen, moet hij/zij zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Dit fonds int de sociale bijdragen en komt tussen bij de toekenning van bepaalde sociale uitkeringen. Het fonds mag vrij gekozen worden.

Varamedia geeft een overzicht van alle sociale verzekeringsfondsen. Via de lijst hieronder kunt u een vergelijking maken. Bent u ondernemer? Tip: vraag een gratis marketinganalyse aan van uw website en ontdek of uw website niet meer leads zou kunnen genereren (het antwoord is in 99% van de gevallen: JA!). Meer informatie in het menu van deze website.

Lees hier verder.

Wat is het verschil tussen een sociaal verzekeringsfonds en een ondernemingsloket?

Bron: Liantis

Wanneer je als starter begint op te zoeken hoe je je eigen zaak kan realiseren, bots je op een aantal woorden die je niets of weinig zeggen. Zo moet je langs een ondernemingsloket om je zaak te lanceren, maar je moet ook aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Hoe zit dat in elkaar?


Waarvoor ga je langs bij een ondernemingsloket? 

Je gaat als (toekomstig) ondernemer langs bij een ondernemingsloket voor alle formaliteiten die je (nieuwe) zaak aangaan.

Denk daarbij aan het aanvragen van een ondernemingsnummer en een btw-nummer als je btw-plichtig zou zijn. Het loket onderzoekt onder andere of je voldoet aan bepaalde voorwaarden om te starten als zelfstandige. 

Stel dat je graag een zaak wil opendoen en alcohol wil schenken voor je klanten. In dat geval zal je een vergunning moeten aanvragen. Dat kan bij het ondernemingsloket in jouw buurt of online.

ONDERNEMER?

Bekijk de overzichtslijst met to do's als ondernemer

Zelfstandigen die al een aantal jaar bezig zijn, doen ook een beroep op een ondernemingsloket om wijzigingen aan te vragen met betrekking tot hun onderneming. Je kan er als zelfstandig ondernemer dus ook terecht om (bijkomende) vergunningen aan te vragen, een officieel afschrift van de Kruispuntbank van Ondernemingen KBO te verkrijgen, een wijziging aan je sociaal statuut te laten verwerken of je zelfstandige activiteit stop te zetten, …

Waarom sluit je je als zelfstandige aan bij een sociaal verzekeringsfonds?

Bij het ondernemingsloket kan je terecht voor je zaak. Bij een sociaal verzekeringsfonds draait het om jou, de ondernemer achter de onderneming.

Anders dan bij werknemers sta je als zelfstandige zelf in voor je sociale zekerheid. Wat betekent dat concreet? Wel, je sluit je aan bij aan sociaal verzekeringsfonds en betaalt vanaf dan per kwartaal sociale bijdragen. Hoeveel sociale bijdrage je zal betalen, hangt af van je aansluiting als zelfstandige in hoofd-of bijberoep en wordt (sinds 2015) steeds berekend op je netto belastbaar inkomen van datzelfde jaar. Meestal betaal je eerst een voorlopige bijdragen, omdat je jaarlijks inkomen nog niet gekend is.

Opgelet! Je bent verplicht om je aan te sluiten vóór je met je zelfstandige activiteit begint zodat je sociale rechten gewaarborgd zijn als je erop een beroep moet doen. Zo worden bijvoorbeeld je ‘doktersbriefjes’ enkel terugbetaald als je correct aangesloten bent bij een sociaal verzekeringsfonds en je sociale bijdragen betaald zijn. Meer nog, je loopt het risico een administratieve boete (tot € 2.000) te krijgen van de overheid omdat je jouw activiteit begonnen bent zonder aansluiting. Vergeet je dus niet aan te sluiten voor je start!

2021 lijst: Alle Sociaal Verzekeringsfondsen in Vlaanderen vergelijken