Kiezen voor Google Sheets of Excel? De belangrijkste verschillen en voordelen

Kiezen voor Google Sheets of Excel? De belangrijkste verschillen en voordelen

Kies je voor Google Sheets of Excel? Een moeilijke beslissing, want in principe doen ze beiden hetzelfde. Ze lossen beiden ingewikkelde wiskundige problemen op en bewaren, sorteren, analyseren en filteren data. Ze genereren codes, keywords en elke mogelijke lijst die je nodig hebt en helpen bij de ontwikkeling van standaardprocedures.

Natuurlijk zijn er verschillen en die kunnen doorslaggevend zijn bij jouw softwarekeuze. Onderstaande vragen helpen je een doordachte keuze te maken.

Google Sheets vs. Excel: hoeveel wil je betalen?

In het debat tussen Google Sheets en Excel gaat het niet over een klein prijsverschil. Google Sheets is namelijk gratis voor iedereen met een Gmail-account. Daarom is het de ideale keuze voor een start-up of een klein (beginnend) bedrijf. Je kan eventueel ook upgraden naar Apps for Work voor 4 euro per maand, waardoor je een aantal extra voordelen krijgt die niet bij de gratis versie inbegrepen zijn.

Excel daarentegen is duurder. Je koopt het aan in een Office 365-abonnement. Dat kost je jaarlijks minstens 70 euro en dat is voor slechts 1 persoon. Een maandelijks abonnement, zoals bij Google Sheets, is ook mogelijk vanaf 8,80 euro per maand.

Google Sheets vs. Excel: hoe belangrijk is samenwerken voor jou?

De grootste troef van Google Sheets is samenwerking. Alle medewerkers die toegang hebben tot een document kunnen eraan werken. Dit kan tegelijkertijd en elke aanpassing wordt onmiddellijk overal in real-time doorgevoerd. Excel heeft ook mogelijkheden om samen te werken, maar Google Sheets doet het beter en vlotter.

Google Sheets vs. Excel: hoe ga je om met revisies?

Heb je het ook al meegemaakt dat je de laatste, finale editie van het bestand op een onmogelijk uur toegestuurd krijgt? (Lees: 2 minuten voor de vergadering of net als je naar huis wil vertrekken.) In Excel moet je elke versie opnieuw opslaan na aanpassingen. Voor jou is dit niet altijd even overzichtelijk en gemakkelijk en dan kan het nog zijn dat je niet de laatste versie hebt.

Hier zijn de realtime aanpassingen van Google Sheets ook een pluspunt. Je kan namelijk zien wie wanneer welke aanpassingen gemaakt heeft en die eventueel ongedaan maken.

Google Sheets vs. Excel: welke andere toepassingen gebruik je?

Google Sheets is geïntegreerd met alle mogelijke Google toepassingen, uiteraard omdat het een product is van Google zelf, maar Excel heeft ook voordelen. Denk maar aan automatiseringen, grafieken waar je echte kunstwerkjes van kan maken en Excel kan zelfs je sudoku’s oplossen.

Google Sheets vs. Excel: het verdict.

Puur op functionaliteit is Excel de beste keuze. Het programma kan veel data verwerken op een mooie overzichtelijke manier. Heb je enkel de basics nodig en primeert teamwork? Dan is Google Sheets zeker voldoende.

Geef een reactie